Nyári kalandok

Inni kellene egy jó fröccsöt avagy így készült az Olasz Módi.

Május van, és mi ülünk a jó hűvös kóstolóteremben, a borászat panziójában. Az ablakokból rálátni a gyönyörű birtokra, virágoznak a 100 évesnél is öregebb körtefák. A háttérben a Pécsi Kutatóintézettel közös mintakertünk, benne az új rezisztens kísérleti fajtákkal, mellette a hamarosan átadásra kerülő új raktár épület és bemutatóterem – itt mindig történik valami fejlesztés.

 

 

Az összkép szemet gyönyörködtető, főleg tavasszal, amikor virágba borul a kert. A panzióban ilyenkor sok vendég megfordul, és a látványtól mindenkinek eláll a lélegzete. Ide mindenki egy kicsit kikapcsolódni jön. Borkóstolóinkon ebből a nyugalomból és szépségből is szeretnénk átadni egy kicsit vendégeinknek. Mellettünk a kültéri medence vize már 22 °C-os, tényleg itt a jó idő, csobbanni is lehetne egyet.

 

Fesztiválszezon aranyban

Kora délután van, az asztalon kávéscsészék, üres poharak. Elégedetten dőlünk hátra hiszen elkészült a végleges fesztiválnaptár erre a nyárra is. Nehéz döntések minden évben: hova menjünk, hova ne. Persze vannak állandó pontok itt is, de jó lenne minden felkérésnek eleget tenni. Az idei fesztiválszezont a csodálatos Rosalián nyitjuk meg, de pont azon a szombaton Pécsett is jelenésünk van a Villányi Aranykóstolón. Idén 50. alkalommal rendezték meg a Villányi Borversenyt, a villányi birtokunk VinArt pincészet összesen 4 nagy aranyéremmel, 2 aranyéremmel és 4 ezüstéremmel gazdagodott, különdíjat kapott a 2015-ös Super Merlot mely a borvidék legjobb Merlot-ja lett. Nagy az öröm! Pécs, és Budapest után Szegedre utazunk 10 napra, majd ezt követi a már hagyományosnak mondható Bajai Halászléfő- ző fesztivál, augusztusban Debreceni Bor és Jazz Napokra látogatunk el, majd a budai Vár, és a szegedi Dóm-téri borfesztivállal zárjuk az évet, ha csak a nagyobb rendezvényeket említjük. A kisebb helyei megmozdulásokon kívül lesznek egy-egy napos programok, mint Szekeres Adrien stúdiókoncertje a Pannónia Filmstúdióban, vagy a Pezsgő Júniusi kóstoló a Corinthiában. Ismét tartalmas nyár elé nézünk. Az elkészült fesztiválterv felett beszélgetünk, hol milyen borral jelenjünk meg, ki hova tud, szeretne menni. Közben a látvány terveinken az új arculati elemeink: idén egy kicsit ezen is változtatunk, frissítünk.

 

Fröccsöt mindenkor

„A munka végeztével igazán ihatnánk már egy jó fröccsöt…” – hangzik el a szokásos mondat, majd a hűtő előtt állva kicsit elgondolkodunk: Inni kellene bizony, de miből? ,,Roséból!”– Hangzik el egy javaslat a hátunk mögött. De vajon melyikből? Az illatos, különleges Néróból? A komoly erőket felvonultató elegáns Frisch Rosé Cuvée-ből? Netán az örök kedvenc Cabernet Sauvignon rosé kerüljön a pohárba?Megérdemelné, most választották Bács-Kiskun megye borává! De nem, mégsem! Az igazi fröccs mégiscsak fehérborból kell, hogy készüljön. A felső polcon sorakoznak az illatos boraink. Könnyed Irsai, frissítő cserszegi, ahogy a nagykönyvben meg van írva, palackozás előtt egy kis CO2 -vel megbolondítva. Igazi illatbombák vibráló savakkal. Nem rossz, de valami férfiasabbat keresünk… Na és az új borcsalád, a Frisch? Ebbe a terméskorlátozással és dűlőszelekcióval alkotott illatos, mégis tartalmas, ásványos boraink kerültek. A cserszegi és Irsai mellett chardonnay is helyet kapott közöttük. A chardonnay itt a mészben és tápanyagban gazdag bácskai feketeföldön szép savakkal, gazdag íz- és illatvilággal érik be. Ebből a fajtából készült a pincészet első pezsgője is, egy Chardonnay brut pezsgő, mely az eddigi pezsgőkészítési hagyományoktól eltérően egy kicsit érettebb chardonnay alapanyagból készült. Elegáns, gazdag illatokkal és szép testtel rendelkezik, igazi gyöngyszem a 2016-os évjáratból. Idén már társul mellé egy cserszegi fű- szeresből és egy roséból készült pezsgő is. „De térjünk vissza az eredeti gondolathoz, igyunk egy igazán jó fröccsöt!” Koch Csaba dédapja még Kadarkából készített sillerbort ivott télen, s nyáron fröccsöt is készített belőle. Próbáljuk meg a 2015-ös Prémium Kadarkát?... Kiskőrösön a Nemzetközi Kadarka versenyen championdíjat kapott! „Már nem csak mi mondhatjuk rá, hogy a világ legjobb kadarkája!” – mosolygunk egymásra a poharak felett. De mégsem! Talán a Frisch borcsalád kadarkája legyen az? Egy igazi „pirosbor”, ahogy becézzük. Persze ha a gyümölcsösség a lényeg, itt van a Francia Módi is! Villány könnyed arcát szerettük volna bemutatni ebben a borban, a komoly és tanningazdag cabernet sauvignon és cabernet franc mellett valami légiesebbet. A  Francia Módi mégiscsak egy életérzés, elegáns, de jóivású, a fő francia fajták közül a merlot dominál benne, a cabernet sauvignon és franc mellett. Az Alliance Françise nemrég választotta Magyarország legfranciább borának, mindemellett a Szegedi Tudományos Egyetem Orvoskarának bora is. Hiába, egy igazi Francia Módi…

 

Olasz Módi

Elkanyarodtunk, még mindig nincs meg a tökéletes fröccsborunk. Csaba arról mesél, amikor ő gyerek volt, a nagyapjától mindig kapott egy pici pohárba fröccsöt. Nagyszerű, friss, illatos rizlingszilvániból készült. Emlékszik az ízére, és arra, hogy akkor ő is „nagynak” érezte magát. Hasonló nagyszerű bort készített Csaba 2017-ben: egy rizling alapú házasítást rajnai rizling, chardonnay és egy csipetnyi cserszegi fűszeressel. Elő is vesszük a borhűtőből, nézzük, ízlelgetjük. Teszünk bele egy kis szódát. Megvan! Tökéletes! Kiülünk a teraszra, és ezzel a borral koccintunk az idei nyárra. Friss gyümölcsösség, játékos savak. Könnyed, mégis izgalmasan egyedi. Micsoda mediterrán életérzés, lassan kortyolva élvezzük a bort, és egy kicsit magát az életet is. Dolce far niente. Az édes semmit tevés.

Címkék:

Webáruházunkban megtalálja borainkat, válogasson kedvére!