SZTE Orvosi Kara Bor

„Tudósok borai Francia Módi

SZTE Orvosi Kara Bor

„Tudósok bora” választott a Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság

A „Vinum Academiae at Universitatis” cím elnyeréséért 15 pincészet 40 borát hasonlították össze 2018. tavaszán az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság és az SzTE Orvosi Kara hagyományos borbírálatán, amelyhez idén is csatlakozott az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont. A „borok tudósait” képviselő ítészek választották ki a „tudósok borának” is nevezhető 8 díjazott nedűt.

Borbírók

A „tudósok borait” bemutató 2018. április 25-i sajtótájékoztatón Fülöp Ferencakadémikus, az MTA SZAB elnöke arra emlékeztetett, hogy az alkohol a gyógyszerészetben a nyugtatók és az altatók csoportjába tartozik. Elmondta: vegyész, borbírálóként mégis laikusként és nagy szeretettel keresi a „minták” között a legharmonikusabb borokat.

Borverseny bíráló

Köszönte a pincészetek és a borbírálók munkáját az SZTE közkapcsolati rektorhelyettese. Martinek Tamásprofesszor szerint az ismeretterjesztéshez is hozzájárul, hogy évről-évre megválasztják az egyetem és akadémia borát, népszerűsítik a borkultúrát.

A Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság 2018. évi prémium fehérbora a Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet – Mád „Nyulászó Hárslevelű Furmint 2015” bora, az egyetem és a SZAB prémium vörösbora a Dániel Pince „Chef 2011” elnevezésű itala. Az SZTE és a SZAB közös rendezvény fehérborának az Áts Pincészet 2016-os évjáratú Furmintját, rendezvény vörösborának a Cseri Pincészet 2015-ös évjáratú Pannonhalmi Chansonját választották.

Az SZTE egységei közül kettő rendelkezik idén saját borral. Az SZTE Állam és Jogtudományi Kar prémiumkategóriás vörösbora a Tringa Borpince Cabernet Sauvignon 2013-ja. Az SZTE Általános Orvostudományi Kar prémiumkategóriás fehérbora a Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet, Mád „Tokaji Hárslevelű 2015”, a prémiumkategóriás vörösbor Koch Csaba pincészetéből – Vin Art – a „Francia Módi Cuvée 2015” lett.

 

vörösborok

A Szegedi Biológiai Kutatóközpont idén először fehérbort, a Bárdos és Fia Pincészet „Mátrai Chardonnay 2016”-ját emelte a prémiumkategóriás borává.

A „Vinum Academiae at Universitatis” cím elnyerését igazoló okleveleket a 7 nyertes pincészet képviselőinek az SZTE és az SZAB borbíráló testületének az elnöke, Tóth Gábor professzor adta át a pincészetek képviselőinek. A „Vinum Academiae at Universitatis” emblémájú palackokba zárt italokat idén is megkóstolhatják a szegedi borfesztivál vendégei: most először az SZTE önálló standjáról (az E4 elnevezésű faházban) a Széchenyi téren kínálja majd a „tudósok borait”.

SZTEinfo

Fotók: Bobkó Anna

Címkék:
Borok, Gyümölcslevek rendelése