Cikkszám: b02
Bíbor vörös színű szekszárdi merlot vörösbor. Illatában erdei gyümölcsök sokasága mediterrán fűszerekkel, szőlő, enyhe feketeribizli és gyengéden szilvás tónussal.
Ízében a málnás-ribizlis jegyek uralkodnak. Sok szép sav és visszafogott tannin engedi érvényesülni a buja gyümölcsösséget. A fajta könnyedebb, közepes testű, önálló fogyasztásra sarkalló lágy, gyümölcsökben gazdag változata.
Cikkszám: b03
Ez a gyönyörű Kadarka ízében és illatában a 2020-as évjárat melegségét és a kiváló bácskai feketeföld gazdagságát hordozza.
Fakádban erjesztettük, majd tölgyfahordóban érleltük, hogy bársonyos, fűszeres legyen. Hajós-Bajai Borvidék, rövid másodtöltésű barrique hordós érlelésű prémium bor.
Cikkszám: b06
Meggypiros színű Hajós-Bajai Kékfrankos. Bársonyos illatában meggy, étcsokoládé, pici mandula és többféle pörkölési jegy. Szájban igazi, lendületes kékfrankos sok szép savval, meggyel, eleganciával és könnyedséggel. Kiegyensúlyozott vörösbor. Hosszú lecsengésében érett meggy uralkodik egy csipetnyi fűszerpaprikával.
Cikkszám: b04
Bíbor színű Cabernet Sauvignon bor. Illatában erdei gyümölcsök sokasága mediterrán fűszerekkel. Ízében a málnás-ribizlis jegyek uralkodnak. Sok szép sav és visszafogott tannin engedi érvényesülni a gyümölcsösséget.
A bordeaux-i fajta könnyedebb, önálló fogyasztásra sarkalló, közepesen testes gyümölcsökben gazdag változata.
Koch Pincészet, Hajós-Bajai Borvidék, borotai pince.
Cikkszám: b17
Cabernet Franc. A fűszeres-paprikás illat jegyeken áthatoló intenzív meggyesség az első élmény. Élénk savak, kerek tanninok, az életkorhoz képest meglepő lágyság jellemzi a bort. Elsőre a jó ivóbor kategóriájába tartozik. Kis férfias kesernyésség, közepes test mutatkozik. Kortyolgatva, szellőztetve illatában dió jelenik meg, így aztán újra kell kezdeni a kóstolást. A fajta itt a kedves arcát mutatja.
Cikkszám: b19
Mély bíbor színű Hajós-Bajai Cabernet Sauvignon Barrique vörösbor. Fűszeres illat, azután szellőztetéssel egyre több gyümölcs, csonthéjas érkezik, azután kávé és étcsokoládé, s mindezt finom vanília lengi be. Szájban a fajta piros húsú gazdagsága jelenik meg a málnától az áfonyáig. Komplex, mégis inkább gyümölcsös bor. Talán itt mutatkozik meg leginkább a borász igénye: mindenek előtt a szőlő zamata uralkodjék, s ha lehet, ezt támogassa az érlelés. Hosszú lecsengésében tüzek és fűszerek - tökéletes összhangban.
Cikkszám: b56
Cabernet Sauvignon - Pinot Noir házasítás
Száraz cuvée vörösbor (prémium)Mély vörös, már-már feketébe hajló szín. Illatában pörkölési jegyeken üldögélnek az erdei gyümölcsök. Komplexitására jellemző, hogy szellőztetéssel szilva jelenik meg, azután némi étcsokoládé is. Szájban sok, gazdag, szép sav hozza-viszi a gyümölcsöket - finom vaníliás, ánizsos, gyömbéres, keleties kísérettel. Lecsengése hasonlóan gazdag. A nagy bordeaux-i sauvignon és a burgundiai pinot noir -ból készült izgalmas, buja bor.
Cikkszám: b64
A selection kadarka a legjobb minőséget adó dűlőkből válogatott, kézzel szüretelt, terméskorlátozással termelt szőlőből készített vörösbor. Gyors, rövid hordós érlelés miatt friss, gyümölcsös, mégis bársonyos és kedves ízű bor.
A borászat egyik kedves vörös tétele, a hozamkorlátozásnak köszönhetően igazi kadarkás fajta jellemzőkkel.
Cikkszám: b63
A válogatott, kézzel szüretelt, hozamkorlátozott illatos merlot szőlőből. A nagyon rövid hordós érlelés miatt friss, gyümölcsös, mégis bársonyos és kedves vörösbor.
A pincészet egyik olyan bora, amelyik szépen képes visszaadni a friss szőlő és a szüret illatát.
Cikkszám: b11
Fiatalos, gyümölcsös száraz kékfrankos vörösbor, amit 15-16 °C-on, magyaros ételekhez, pörköltekhez, fűszeres sültekhez ajánlunk. Sötét rubin szín, kellemes illat mely összhangban van beltartalmi értékeivel.
Cikkszám: b12
Ez a fahordóban érlelt merlot vörösbor magán hordozza a Szekszárdi borvidék minden szépségét. Gyümölcsös, bársonyos fajtajelleges. 15-16 °C-on, magyaros ételekhez, pörköltekhez, fűszeres sültekhez ajánlott.
Cikkszám: b13
Fahordós érlelésű karakteres Cabernet Sauvignon vörösbor. A Hajós-Bajai birtok legkiválóbb fajtája mely magába gyűjtötte a rengeteg napfényt, a bácskai feketeföld gazdagságát, valamint a gondos törődést a szőlőben és pincében. Fogyasztása 16-18 °C-on ajánlott.
Szortimentünkben megtalálhatók a Hajós-Bajai, és a Villányi Borvidéken termelt classicus és prémium vörösborok a könnyű gyümölcsöstől a testes felsőkategóriás superior vörösborokig. A Hagyományos oxidatív, vagy a korszerű reduktív eljárással feldolgozott, majd hordós érlelést, barikolást követően palackozott tételek.
Vörösborok és betegség megelőzés
A vörösborok egészségvédő hatása ma már nem ismeretlen, már régen is megfigyelték gyomorproblémákra, gyulladásokra gyakorolt gyógyító hatását. Jó minőségű termékek jelentős mértékben tartalmaznak polifenolt, konkrétan több mint tízszeres mennyiségben, mint fehér társaik, remek antioxidáns.
Hatóanyag tartalmuk szerint csökkenő sorrendben a Cabernet Sauvignon, a pinot noir, a zweigelt, a portugieser és a merlot következik.
Fontos azonban, hogy a minőségi borfogyasztáshoz hozzátartozik a mértékletesség is. Férfiaknak 2-3 dl, nőknek 1-2 deciliter elfogyasztása javasolt naponta. Ennél nagyobb napi mennyiség felett már káros hatásai lehetnek a szervezet egészére.
Betegségek prevenciós itala
Szív és érrendszeri betegségek kialakulása a felére csökkenthető mértékletes fogyasztásával. A benne található szaponin érvédő hatású, a káros koleszterin nem tud megtapadni az érfalon.
Ezeken túl gyulladáscsökkentő, sejtvédő, magas kalcium és magnézium tartalmának köszönhetően izületi és csontbántalmak enyhítésében is alkalmazható.
A borászok és a fogyasztók is egyetértenek abban, hogy ezek a vörös tételek fahordós érlelést igényelnek, majd palackozást követően is pihenniük kell, így alakulnak ki a tercier aromák amitől teljes élményt kapnak fogyasztóik.
A pohárban is hagyjunk nekik időt, vegyük szemügyre, élvezzük illatukat, és lassan kortyolva gyönyörködjük ízükben!
Az idősebb tételek dekantálására is szükség lehet. Az erre a célra kialakított dekantáló edénybe töltsük át a palack tartalmát és a fogyasztásuk előtt több kevesebb ideig hagyjuk szellőzni. Ekkor az oxigénnel való találkozás során felüdül, illatosabbá, zamatosabbá válik és az aromák erőteljesebben jelentkeznek a nedűben. Ügyeljünk rá, hogy pohárba töltéskor a lerakódott üledéket ne töltsük át.
Egészségükre!
© 2022 Koch Borászat. Design