Kádár Múzeum Borotán

A Kádár szakma bemutatása

Régi eszközei Borotán a Koch borászatban kerültek kiállításra, a  kádár múzeum mellett található az autentikusan berendezett kádárlakás is.

A kádárlakás egy eredeti XIX. századi bácskai lakóház mintájára épült és került berendezésre.

A kiállításokat a szegedi néprajzos muzeológus, a Bálint Sándor Hagyaték gondozója N.Szabó Magdolna állította össze. A tárlat kellékei között számos eszköz saját családi örökség, azokat a Koch család borászai használták, továbbá gyűjtött és adományozott eszközökből, tételekből áll.

Az ősi mesterség szerszámai, a hordókészítés folyamata is nyomonkövethető.

Betekintést nyerhetünk a mesteremberek életébe. A kádárok leginkább a borászathoz kapcsolódó edényeket készítették nagy gondossággal tölgyfa alapanyagból. Továbbá, vödrök, köpülők, puttonyok, kádak elkészítését is Ők végezték.

Kádár lakás hálószoba Komód, szekrény, ágy A kádárlakás hálója Kádár lakás belső Kádár bőrcsizma Kádár-műhely kádár szerszámok A hordókészítés szerszámai Hordó - készítő műhely Kádár lakás buboskemence Kádár bútorok a lakásban Étkező a kádárlakásban Kádár élet Pihenő idő szögön a csizma A hordók alapanyaga tölgyfa Kádár Múzeum Koch Borászat Kézi hordókészítés Kézi gyalu Bognár kéziszerszámok

Kádár szakma

A régi időkben a kádárok kézi szerszámokkal munkálták meg a hosszú éveken át előkészített, szárított, leginkább tölgyfa alapanyagokat. A hordók, kádak, fából készült edények javítása, karbantartása is feladataik közé tartozott. Általában az alapanyagok kitermelését, előkészítését, szárítását is maguk végezték. Nehéz fizikai munkát jelentett és emelett kellő kreativitást is igényelt a szakma gyakorlása.

Ma már a gépi megmunkálás háttérbe szorította a kézművességet.

Borok, Gyümölcslevek rendelése