Koch Pince Hajós-Bajai Borvidék

Borota - Pincészet

Koch Pince Hajós-Bajai Borvidék

Borászat fejlesztés és modernizáció

Az elmúlt harminc évben számos fejlesztés eredményeként alakult ki a Koch Borászat központja, amit egy 40 hektáros,összefüggő szőlőterület ölel át, alig egy kilométerre Borota községtől. A művelt szőlőterület a Hajós-Bajai Borvidéken összesen 150 hektár. A borászati üzem a legkorszerűbb technológiával rendelkezik a feldolgozástól a palackozásig. Az üzem teljes kapacitása 30 000 hl. A technológiai berendezések, a pince, az irodák, az óvodás gyerekek szüretelését biztosító szőlő mintakert, a wellness részleggel, (jakuzzi, szauna, kültéri medence) felszerelt klimatizált panzió, az elegáns borkóstoló épület, a kádár szakmát bemutató múzeum és az autentikus kádárlakás együttese várja a boraink és bortermelési filozófiánk iránt érdeklődőket. Elődeinkre emlékezve az itteni épületeket a felső-bácskai hagyományokat megidéző sváb barokk stílusban hoztuk létre. Minden látogatónk és szállóvendégeink a Hajós-Bajai és Villányi borvidéken termelt borainkat a Wine & Caffee borházban pinceáron vásárolhatják meg.

A pince körül 40ha-os kiváló szőlőterületeink találhatók, saját telepítésű fiatal ültetvényeink minőségi fajtákkal. (Kadarka, Pinot Noir, Chardonnay, Irsai Olivér, Olaszrizling, Ottonel Muskotály, Rajnai Rizling, Cserszegi Fűszeres, Cabernet Sauvignon, és Franc, MerlotKékfrankos szőlőfajta)

Hajós-Bajai Borvidék

A Duna Borrégió nyugati területén találhatók a Hajósi és a Bajai hegyközségek szőlőterületei, melyek együttese a borvidék.

A borvidék települései: Baja, Bácsszentgyörgy, Bátmonostor, Borota, Császártöltés, Csátalja, Csávoly, Dávod, Dusnok, Érsekcsanád, Érsekhalma, Hajós, Nagybaracska, Nemesnádudvar, Rém, Sükösd, Vaskút.

A Magyar bortermelő vidékek közül a napfénytartam, valamint a napsugárzás havi és évi összege ezen a területen a legmagasabb. A térség tökéletesen alkalmas fehér,- és kékszőlőfajták termesztésére is.

Ez a borotai terroár a Hajós-Bajai borvidék egyik gyöngyszeme. A felső-bácskai barna csernozjon talaj magas humusz-, mész és tápanyagtartalma, jó vízgazdálkodása miatt az itt termelt szőlőből készült borokat gazdag íz- illatanyagok, nagy, de szép savak és magas alkoholtartalom jellemzi.

Szőlőtermesztési technológia

Minden ültetvényünkben saját termesztés technológiát alkalmazunk, melynek lényeges elemei:
-rovarölőszer mentes
-minimálisra csökkentett gombaölőszer használata
-gyepesítés
-madároduk elhelyezése az ültetvényekben
-saját művelésmód, melyben a növények természetes módon drótok közés kényszerítés s lombozat csonkázása nélkül szabadon nőhetnek. A szőlőtőkék "boldogok". Az eredmény természetközeli környezet és a jóval intenzívebb fotoszintézis miatt kimagasló minőség.

1996-ban költözötünk Borota mellé, mivel a löszfalba vájt császártöltési pincéket kinőttük és itt sikerült egy fejleszthető pincészet alapjait leraknunk, amit több ütemben építettünk, bővítettünk.

Folyamatosan fejlesztjük pincénk technológiáját és javítjuk boraink minőségét.

Szőlőfeldolgozást korszerű és kíméletes membránpréssel végezzük, az üzemben új szivattyúkkal és tárolótérrel rendelkezünk.

Palackozó sorunk új, modern, legszigorúbb élelmiszerbiztonsági és higiéniai követelményeknek megfelel.

Fehér- és rosé boraink elkészítése reduktív technológiával történik, vörös borainknál nagy tölgyfahordós és barrique hordós érlelés után még palackos érlelést is végzünk prémium kategóriás borainkon.

Borota pincészet Koch

Bio-Borászat - Gyümölcslé üzem - Borota

2021 július 01-én átadásra került a hosszú évekre visszanyúló biogazdálkodás megkoronázásaként az új bio-pincészet és a 100% rostos frissen préselt gyümölcslé feldolgozó üzem. Az egészséges szermaradvány-mentes borokat és bio gyümölcsleveket a szabályoknak megfelelően elkülönítve állítjuk elő. Az organikus termesztés út a fenntartható mezőgazdaság felé, melyre a társadalmi igény is fokozódik. Az egészséges adalékmentes italok piaca nominálisan növekszik, a fogyasztók ellátása jelenleg piaci résként jelentkezik. 

Első bioborok a Castellum és az Ister, a későbbiekben Olaszrizling, Kékfrankos és Cabernet Sauvignon, valamint cuvée borok palackozása fog megtörténni. A gyümölcslevek közül a kékszőlő céklával az első a bio termékek sorában. 

Bioborászat, gyümölcslé üzem

Címkék: Borota Pince borvidék
Borok, Gyümölcslevek rendelése