Koch Borászat Szőlő ültetvények

Hajós-Baja - Villány

Koch Borászat Szőlő ültetvények

Hajós-Bajai szőlők

A pincénk körül 40ha-os kiváló területeink találhatók, saját telepítésű fiatal ültetvényeink minőségi borszőlő fajtákkal. (Kadarka, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon és Franc, Kékfrankos, Merlot, Chardonnay, Ottonel Muskotály, Rajnai Rizling, Cserszegi Fűszeres, Irsai Olivér, Bácska, Pannonia.)

A terroir

Ez a terroár a borvidék egyik gyöngyszeme. A felső-bácskai barna csernozjon talaj bőséges humusz-, mész és tápanyagtartalma, jó vízgazdálkodása miatt az itt termelt szőlőből készült borokat gazdag íz- illatanyagok, nagy, de szép savak és magas alkoholtartalom jellemzi.

A terroir kifejezést olyan szófordulatokban szokták használni, mint például „a terroir felülírja a szőlőfajtát” vagy a „borban tükröződik a terroir jelleme”. Oly elegáns ez a francia szó, hogy azt hinnénk, csak különlegesen értékes dűlők esetében szabad használni, holott minden szőlőtermő kultúrát, a csemegeszőlő területeket is pontosan lehet jellemezni a terroir összetett jelentésével. A társadalom, a történelem, a természet és a talaj négy T-je rámutat az adott terület szőlészeti -borászati szempontból hasznos, fontos értékeire.

A borotai terroir igazi búzatermő vidék, ahol a paraszti kultúrában hagyományosan „az életnek”is nevezett kenyér alapanyaga született meg. Gazdag mész, humusz és tápanyag tartalmú csernozjomról beszélünk, a régiek által emlegetett bácskai, zsíros, illatos feketeföldről. El tudjuk képzelni azt, hogy a szőlő rosszul érezné magát ilyen körülmények között? Ha az életet adó gabona kiváló termést ad, a borszőlő lemaradna mögötte? A gabonafélék beltartalma és termésmennyisége is arra utal, hogy hatalmas erő van ebben a földben. Mi tehát a terroir Borotán? A magyar földművelést értő és szerető népesség; a több száz esztendős mezőgazdasági tapasztalat, ami apáról fiúra száll; a növénytermesztésre kiválóan alkalmas természeti környezet; és a nagyszerű adottságú föld.

Hajós-bajai szőlők. A felső-bácskai barna csernozjom talaj magas humusz-, mész és tápanyagtartalma, valamint jó vízgazdálkodása miatt az itt termelt szőlőből készült borokat gazdag íz- illatanyagok, nagy, de szép savak és jelentős alkoholtartalom jellemzi. Saját művelési módot alakítottunk ki az általunk kialakított művelés módunk lényege, hogy a szőlőt nem korlátozzuk a növekedésben. Nagy, de szellős lombozatot alakítunk ki, mely jelentősen növeli a szőlőtőke foto-szintetizáló képességét, így a borszőlő és a bor minőségét.

A Hajós-Bajai Borvidéken saját szőlőművelés módot alakítottunk ki saját szőlőtermesztés-technológiát dolgoztunk ki, melynek lényege, hogy a szigorú metszés és a sylvoz művelésre jellemző szálvessző lekötés után a vegetációs időszakban nem bújtatjuk a hajtásokat, nem korlátozzuk a szőlőtőke szabad növekedését. Nagy szellős lombozatot érünk így el, a növény igényei szerint növekszik és kapaszkodik a huzaltartó drótokhoz, kialakítva a számára legkedvezőbb, és a fotoszintézis szempontjából hasznos leghatékonyabb lombozatot. Nyár végén egyszer, csekély módon csonkázunk. Az eredmény tökéletes minőségű  friss 100%-os szőlőlé alacsony önköltségen, mert rengeteg kézimunka erőt spórolunk meg. A szőlőtőke boldog, hiszen a lehető legtöbb napfényt tudja hasznosítani.

A frissen préselt gyümölcsleveket korszerű feldolgozó üzemben állítjuk elő és csomagoljuk. A termékek tartósítását pasztőrözéssel biztosítjuk, így jönnek létre a friss egészséges 100%-os rostos szőlőlevek amiket almával, málnával, különböző erdei bogyós gyümölcsökkel, illetve cékla-lével párosítottunk.

Hajós-Bajai szőlő területeink:

Összes termőterület: 130 hektár

Cserszegi fűszeres: 45 hektár,
Cabernet Sauvignon: 25 hektár,
Ottonel muskotály: 8 hektár,
Pannónia: 12 hektár,
Bácska: 15 hektár,
Chardonnay: 6 hektár,
Cabernet Franc: 2,9 hektár,
Kékfrankos: 6 hektár,
Rajnai rizling: 3,5 hektár,
Pinot Noir: 2 hektár,
Kadarka: 0,5 hektár.

Villányi szőlő ültetvények

Villányi Borvidék szőlő

Ültetvényeink Diósviszló mellett találhatók, A Villányi borvidék egyik legjobb termőhelyén. Diósviszlón mély a talaj és nagyon kötött, ezért nagyon jó a vízmegtartó képessége, ami a rapszodikussá váló csapadékviszonyok miatt különösen fontos.

A vállalkozás tulajdonában 9 ha szőlő ültetvény (Cabernet Sauvignon 5,1 ha, Cabernet Franc 2,9 ha, Merlot 0,7 ha, Syrah 0,3 ha) van a villányi borvidéken, és további 20 ha-t tervezünk telepíteni.

Szőlő ültetvény Villány borászok

Címkék: Hajós-Baja Villány Ültetvény Szőlő Vitis
Borok, Gyümölcslevek rendelése