Koch Borászat Szőlő ültetvények

Hajós-Bajai és Villányi szőlők

Koch Borászat Szőlő ültetvények

Hajós-Bajai szőlők

A pincénk körül 20ha-os kiváló szőlőterületeink találhatók, saját telepítésű fiatal ültetvényeink minőségi fajtákkal. (Kadarka, Pinot Noir, Kékfrankos, Chardonnay, Ottonel Muskotály, Rajnai Rizling, Cserszegi Fűszeres)

A terroir

Ez a terroár a borvidék egyik gyöngyszeme. A felső-bácskai barna csernozjon talaj magas humusz-, mész és tápanyagtartalma, jó vízgazdálkodása miatt az itt termelt szőlőből készült borokat gazdag íz- illatanyagok, nagy, de szép savak és magas alkoholtartalom jellemzi.

A terroir kifejezést olyan szófordulatokban szokták használni, mint például „a terroir felülírja a szőlőfajtát” vagy a „borban tükröződik a terroir jelleme”. Oly elegáns ez a francia szó, hogy azt hinnénk, csak különlegesen értékes dűlők esetében szabad használni, holott minden szőlőtermő kultúrát pontosan lehet jellemezni a terroir összetett jelentésével. A társadalom, a történelem, a természet és a talaj négy T-je rámutat az adott terület szőlészeti -borászati értékeire.

A borotai terroir igazi búzatermő vidék, ahol a paraszti kultúrában hagyományosan „az életnek”is nevezett kenyér alapanyaga született meg. Magas mész, humusz és tápanyag tartalmú csernozjomról beszélünk, a régiek által emlegetett bácskai, zsíros, feketeföldről. El tudjuk képzelni azt, hogy a szőlő rosszul érezné magát ilyen körülmények között? Ha az életet adó gabona kiváló termést ad, a borszőlő lemaradna mögötte? A gabonafélék beltartalma és termésmennyisége is arra utal, hogy hatalmas erő van ebben a földben. Mi tehát a terroir Borotán? A földművelést értő és szerető népesség; a több száz esztendős mezőgazdasági tapasztalat, ami apáról fiúra száll; a növénytermesztésre kiválóan alkalmas természeti környezet; és a nagyszerű adottságú föld.

Hajós-bajai szőlők. A felső-bácskai barna csernozjom talaj magas humusz-, mész és tápanyagtartalma, valamint jó vízgazdálkodása miatt az itt termelt szőlőből készült borokat gazdag íz- illatanyagok, nagy, de szép savak és magas alkoholtartalom jellemzi. Saját művelési módot alakítottunk ki. Általunk kialakított művelés módunk lényege, hogy a szőlő növekedését nem korlátozzuk. Nagy, de szellős lombozatot alakítunk ki, mely jelentősen növeli a szőlőtőke fotoszintetizáló képességét, így a szőlő és a bor minőségét.

A Hajós-Bajai Borvidéken saját szőlőművelés módot alakítottunk ki saját szőlőtermesztéstechnológiát dolgoztunk ki, melynek lényege, hogy a szigorú metszés és a sylvoz művelésre jellemző szálvessző lekötés után a vegetációs időszakban nem bújtatjuk a hajtásokat, nem korlátozzuk a szőlőtőke szabad növekedését. Nagy szellős lombozatot érünk így el, a növény igényei szerint növekszik és kapaszkodik a huzaltartó drótokhoz,kialakítva a számára legkedvezőbb, és a fotoszintézis szempontjából leghatékonyabb lombozatot. Nyár végén egyszer, csekély módon csonkázunk. Az eredmény magas minőségű szőlőlé alacsony önköltségen, mert rengeteg kézimunka erőt spórolunk meg. A szőlőtőke boldog, hiszen a lehető legtöbb napfényt tudja hasznosítani.

Hajós-Bajai területeink:

Összes termőterület: 130 hektár

Cserszegi fűszeres: 45 hektár
Cabernet Sauvignon: 25 hektár
Ottonel muskotály: 8 hektár
Pannónia: 12 hektár
Bácska: 15 hektár
Chardonnay: 6 hektár
Cabernet Franc: 2,9 hektár
Kékfrankos: 6 hektár
Rajnai rizling: 3,5 hektár
Pinot Noir: 2 hektár
Kadarka: 0,5 hektár

Villányi ültetvények

Villányi Borvidék szőlő

Ültetvényeink Diósviszló mellett találhatók, Villány egyik legjobb termőhelyén. Diósviszlón mély a talaj és nagyon magas a kötöttsége, ezért nagyon jó a vízmegtartó képessége, ami a rapszodikussá váló csapadékviszonyok miatt különösen fontos.

A vállalkozás tulajdonában 9 ha szőlő (Cabernet Sauvignon 5,1 ha, Cabernet Franc 2,9 ha, Merlot 0,7 ha, Syrah 0,3 ha) van a villányi borvidéken, és további 2 ha-t tervezünk telepíteni.

Koch Borászat, webáruház