Desszertborok - édes fehérborok

A kiszállítás 20.000 Ft-os rendelés felett ingyenes!

Természetes édes fehérborok

Ice Wine - Jégbor -Desszertbor

Az Ice Wine természetes édes jégbort Rajnai Rizling szőlőfajtából készítettük, amit -9 Celsius fokon szüreteltünk 2019 december elsején. Erre az időre a szőlőszemek kellőképpen betöppedtek és a fagy hatására a bogyókban jégkristályok képződtek, melyek préseléskor nem kerültek a mustba. A fagyott szemekből csak lassan folydogál ki a must, mely rendkívül illatos és gyümölcsös.

Fahordós érleléssel és gondos odafigyeléssel készült minőségi jégbort teljes szívvel ajánljuk 12-14 Celsius fokon fogyasztva.

7100 Ft /0,375 L

Snow Wine félédes fehérbor

November végén kézzel szüretelt, majd kíméletesen feldolgozott és kis fahordóban érlelt (hóbor) félédes fehér desszertbor. Mazsolás, gyümölcsös illatával és ízével igazi élmény. Fogyasztása 11-22 C-on ajánlott, desszertek kiváló kísérője.

Minimum egyszeri fagy vagy havazást követően szüretelt, emiatt vizet vesztett, koncentrált sav és cukortartalmú késői szüretelésű szőlőből készített természetes félédes fehébor.

2600 Ft / 0,75 l


Hajós-Bajai Desszertborok

Mesterséges édesítés nélküli, hozzáadott cukor vagy alkohol nélkül készített prémium kategóriás természetes édes fehérborok. 

Rajnai rizling jégbor Ice Wine, és a szintén csodásan gyümölcsös Cserszegi Fűszeres Snow Wine hóbor a desszertek remek ital kísérője. Sajtokhoz zsíros húsokhoz, olajos magvakhoz is ajánljuk fogyasztásukat.

Édes fehér, oltalom alatt álló eredetmegjelölésű prémium desszertborok. A Hajós-Bajai Borvidék Felső-Bácskai csernozjom talajának ereje és az éves átlagon felüli tűző napfény együttes hatása érvényesül ezekben az édes italokban. Az aszusodott bogyók, és a fagyott szőlőszemek beltartalmi értékei teszik lehetővé ilyen fantasztikus édes borok készítését. 

Az édes borok készítésének több módja is létezik. A Természetes édes, és a mesterségesen édesített italok külön kategóriát képviselnek. A Tokaji aszú, a jégbor, a kései szüretelésű szőlőből készített tételek a természetes vonalat erősítik.

Az idővel összetöppedt szőlőszemek cukortartalma sokkal magasabb a korábban szüretelt társaikénál, a botrytis cinerea gomba által vizet veszített mazsola szőlő pedig Hegyalján az aszúk elengedhetetlen alkotóeleme.

A jégbort -7 °C alatti átfagyott állapotban szüretelt szőlőből készítik, ekkor a víz teljesen megfagy a bogyók belsejében és préseléskor a jégkristályok nem kerülnek a mustba.

A későn betakarított termés mustjának cukorfoka is annyira magas, hogy nem képes teljesen alkohollá alakulni mert a forrás már korábban magától leáll, így úgynevezett maradékcukor és az átlag feletti alkoholtartalom miatt ezeket a borokat is kellőképpen édesnek érezzük.

Az eredmény általában meghatározhatatlan számú illatjegyű és csodálatosan gyümölcsös ízű szeszesital, jellemzően édes gyümölcsök(datolya, sárgabarack, szőlő) méz, karamell íz, és számtalan virág illata köszönt ránk a pohárból. A másodlagos jegyeket hosszabb rövidebb ideig tartó tölgyfahordós, majd palackos érleléssel alakítják ki e nemes nedűkben.

A mesterséges édesítésű italokat általában hozzáadott cukor vagy alkohol jellemzi, mint például a cherry-t.

Desszertborok természetes édes fehérborok jégbor

Desszertborok - ételek

Az étkezés csúcsán még fokozható a kulináris élvezet!

Édességek, érett édes gyümölcsök, desszertek, csokoládék, édes és keserű péksütemények, sós libamájas, karamellizált ételek, olajos magvak, sajtok mellé javasoljuk fogyasztásukat. Az édességek melletti fogyasztás esetén alapvető szabály, hogy az italnak édesebbnek kell lennie az ételnél.

A desszertborok fogyasztási hőmérsékletére nincs általánosan elfogadott szabály, enyhén behűtve és szobahőmérsékleten is fogyaszthatók, de vannak akik 10 °C alatti hőfokon szeretik.

Kedves egészségükre!

Édes fehérbor desszertbor

Borok, Gyümölcslevek rendelése