Cikkszám: ob03
Fehér Olaszrizling Biobor. Magyarország egyik legnépszerűbb szőlőfajtájából készíett vegán fehérbor.
Ökológiai termesztésből származó szőlőből.
Enyhén zöldes, világos citromsárga színű. Fajtajelleges keserű mandula, körte és méz illata szépen harmonizál a hordóból származó vaníliás jegyekkel. Harmonikus savérzetű testes bor.
Cikkszám: ob01
Cikkszám: ob02
A Koch Organic bioborok sorában a második fehérbor az Ister, nevét a Duna görög nevéről kapta. Vegyszermentes termesztés és adalékanyagmentes borkészítésnek köszönhetően, a természetes gyümölcsösség dominál illatában és ízében is.
A Magyar szőlőtermesztés természetes kvalitásai ideálisak a környezetkímélő ökológiai növénytermesztésre. A védett klímájú Kárpát-medence optimális feltételei jobban megfelelnek a biodinamikus szőlő termesztési szempontjainak, mint a külföldi országok hasonló termőhelyei.
A bioborászat nem használ műtrágyát és szintetikus vegyi permetezőszert a szőlő ültetvényeken. Célja a biológiai egyensúly megteremtése a szőlőben. Segíti a szőlőtőkék ellenálló képességét, és kedvező körülményeket teremt a kártevők természetes ellenségei számára például madárodúk telepítésével . Zöldtrágyázással, komposzt és szerves anyag felhasználásával, a túlzottan magas hozamok elkerülésével hosszú távon egészséges, termékeny talajt tart fenn. A bioborász elvisel bizonyos mértékű természetes szőlő veszteséget a kártevők és betegségek miatt. Ha szükséges, megküzd velük. Gyógynövény alapú és természetes permetkeverékek, esetleg kén, mész vagy réz hozzáadásával, csali-csapdák kihelyezésével, zavaró illatanyagok kijuttatásával és számos egyéb természetes módon. Alacsony hozamok, terméskorlátozás és kíméletes érlelés eredményeként többnyire koncentrált, a fajtára jellemző, karakteres vegán borok születnek.
A természeti környezetet kímélő módon, jogszabályokban rögzített körülmények között előállított élelmiszerek kaphatják meg a bio minősítést. A szigorú előírásoknak történő megfelelést független minősítő szervezetek tanúsítják. A rendszeres ellenőrzések biztosítják a fogyasztók részére, hogy ténylegesen ökológiai termesztésből/termelésből származó (köznapi néven bio) gyümölcsöt, vagy belőlük készült készterméket vásároljanak.
A Koch Borászat ellenőrzését és tanúsítványainak kiállítását a HU-ÖKO-01 jelzésű Biokontroll Hungária Ellenőrző és Tanúsító Nonprofit Kft. végzi.
A „biobor” kifejezés a hazai tudatos vásárlók körében egyre ismertebb. Más országokban egyéb egyértelmű kifejezéseket is használnak. Spanyolországban a „vino ecologico”, Angliában és az USA-ban az „organic wine”, Franciaországban a „vin biologique”, Németországban pedig az „ökowein” jelzők érvényesek a környezetkímélő és ökológiai eljárásokat illetően.
Az Észak-Amerikai országokban, és Skandináviában közkedvelt italok között tartják számon az ökológiai rendszerben termelt borokat. Az sem véletlen, hogy számos Michelin-csillagos étterem ital-lapján is szerepelnek.
Ökológiai termesztésre leginkább alkalmas fajták közül ki kell emelni a nemesített rezisztens szőlőket, amelyek fenn tarható gazdálkodást tesznek lehetővé. Az Ister és a Castellum is közéjük tartozik. A közismertebb szőlőfajták mint a cabernet sauvignon, a sauvignon blanc, a portugieser, az olaszrizling, a cabernet franc vagy a kékfrankos komolyabb kihívások elé állítják a pincészet dolgozóit, mert csak részben ellenállóak bizonyos betegségeknek, kártevőknek, így a védekezés is nehezebb ezekben az ületvényekben.
A Magyar fenntartható mezőgazdaság egyik garanciája a biodinamikus termelési formák széles körben való alkalmazása. A vegyszerek tilalma, egyben a természetes natúr ízek megőrzését is lehetővé teszi. A szőlőbirtok minden dűlőjében rovarölő szer mentes gazdálkodás folyik, ezzel is csökkentve a termesztés ökológiai lábnyomát.
Koch Pincészet Borota
© 2022 Koch Borászat. Design