Chardonnay Brut Pezsgő

Palackos erjesztésű száraz pezsgő


5330 -, Ft / 0,75 liter / palack
Karton ár: 4 x 0,75 liter, 21320-, Ft

Darabszám:

Hajós-Bajai Chardonnay Brut 2017 (száraz)

Vintage Méthode traditionnelle (Évjáratos palackos érlelésű)

Oltalom alatt álló eredet-megjelölésű, fehér brut pezsgő telt és krémes textúrával, apró finom buborékokkal.

Tradicionális palackos erjesztésű Magyar pezsgő

Evans Victoria Kóstolási jegyzet: 

Mély arany színű hagyományos champagne-i eljárással készített száraz pezsgő, apró és kifinomult buborék szerkezettel.

Illatában azonnal felismerhető a Chardonnay szőlőfajta a citrusokon, sárga almán és a sárgadinnyén keresztül. 

Második benyomásra ránk köszönhetnek a tradicionális pezsgőkészítéshez kapcsolódó kenyeres és élesztős jegyek. 

A legnagyobb izgalmat a krémesség mellett a fűszereknek, amit a citromnak és a pemetefűnek köszönhetjük. 

A korty telt és végtelen hosszúságú; mogyorós, földimogyorós, kekszes és joghurtos aromákkal. 

Hagyományos pezsgő a kiemelkedő 2017-es évjáratból, amely a 21. század eddigi egyik legjobb éve minden készült borstílus minőségét figyelembe véve. 

6-8 °C-on, önálló aperitifként, marinált és sült lazachoz és süllőhöz egyaránt illik, ahogyan a marha tartár mellé is, savanyított zöldségekkel körítve.

Jeles családi ünnepeket, örömteli alkalmakat, extra eseményeket, baráti összejöveteleket megkoronázó remek köszöntő, a karácsonyi asztalon és szilveszterkor elmaradhatatlan buborékos ital.

Cikkszám: b66 Évjárat: 2017 Alkoholtartalom: : 12,5%
Díjak:

A debreceni bormustra 2020-as év csúcspezsgője.

Kategória:

Méthode traditionelle jelentése: "palackban érlelt"

A pezsgőkészítés minta példájának számító készítési módszer a legelterjedtebb a világon. Az alap technológiát dom Pierre Pérignon-nak, a champagne-i borvidékhez tartozó hautvilliers-i Szent Benedek apátság pince birtok vezetőjének köszönhetjük, mert elkezdett kísérletezni a selejt Chardonnay borok palackban történő másoderjesztésével. Sokat segített neki, hogy a palackokat akkor már parafa dugóval és viaszos drótkengyellel tudta lezárni. A pontos készítési eljárás a mai napig hétpecsétes titok, azonban ma már remek hasonló nedű készül a világ minden táján.

Az utóbbi időkben jelentősen megnövekedett a kereslet az extra száraz Champagne tipusú brut pezsgők iránt. A híres francia borvidéken érvényben lévő szigorú szabályzások miatt nem tudják kielégíteni a világpiacot. (Csak a legjobb évjáratokban készítik, így a mennyiség még alacsonyabb.)

Pezsgő megnevezés

Cukortartalom

Brut nature, zéro dosage

Kevesebb mint 3 g/l

Extra brut

0-6 g/l

Brut (Száraz)

kevesebb mint 15 g/l

Extra dry

12-20 g/l

Dry (sec)

17-35 g/l

Félédes (demi sec, medium dry)

33-50 g/l

Édes (doux):

több mint 50 g/l

 

Pezsgő Chardonnay Brut száraz tradicionális videó

Pezsgőkészítés a pincében

A hagyományos champagne tipusú készítés során a pezsgők 2-3 évig érlelődnek. A másik fontos ismérv, hogy az ital abban a palackban kerül a fogyasztókhoz, amelyikben erjedt és érlelődött. 

A bor másoderjedése 12-14 °C-on tartva nagyjából 4 hónapig tart, ekkor keletkezik a kb. 6 bar nyomás is. Az érlelés máglyákban történik 24-36 hónapig, 5-6 havonként a máglyákat át kell pakolni, a belső palackokat kívülre, a külsőket belülre pakoljuk, hogy az eltérő hőmérséklet ne befolyásolja az érlelést. Az elhalt élesztő sejteket (seprő) az erre a célra készített állványokon a palackok kétnaponta kézzel történő forgatásával, és folyamatos ütemű döntéssel a palackok szájához ülepítjük. 

A seprőt (a palackok szájában leülepedett elhalt élesztősejtek) degorzsálással távolítjuk el a palackból. 

A seprő folyamatos metódusban kézi forgatással, a palackok 30°-os döntöttsége miatt 4-6 hét alatt jut el a palack nyakához.

Degorzsálás előtt a pezsgős palackok hőmérsékletét -20 °C alá hűtjük, ennek következtében jégdugó keletkezik, amit a koronazár eltávolításakor a pezsgő nyomása kilök a palackból.  Ilyenkor van lehetőség a kívánt édességi-szárazsági fok beállítására, amit hozzáadott triázs likőrözéssel lehet elérni.

A művelet a parafa-dugós zárással és annak drótkosaras rögzítésével fejeződik be.

25-35 napos pihentetés, minőség ellenőrzés, majd ezt követően megtörténik a címkézés és  a csomagolás. A pezsgő elkészült!

Az így készített pezsgők a másodlagos erjedés és érlelés során keletkezett, úgynevezett élesztős íz- és illatvilágon túl nagyon finom extra buborék szerkezettel rendelkeznek, ami a magas minőség egyik ismérve is.

Száraz Brut Pezsgő champagne-i ünnep

Egyéb pezsgő fajták:

Prosecco (Méthode charmat)

Az első prosecco pezsgő elkészítése Carpené Malvolti nevéhez fűződik. 1868-ban az olaszországi Veneto régió Treviso városa melletti pincéjében tartályos (tank method) módszerrel erjesztette újra a glera fehér szőlőből készített alapborát. A prosecco pezsgők a mai napig minimum 85%-ban ebből a fajta borból állnak. A tartályos másoderjesztésű pezsgők habosabb buborékokkal és rövidebb lecsengéssel rendelkeznek, viszont édesebb (félszáraz) ízérzetűek palackos érlelésű champagne társaiknál. Az eljárás mindenképpen olcsóbb, illatukban és ízükben is a gyümölcsösség dominál, mindezek összességének köszönhetően nagyon népszerű italok az egyéb habzóborokkal együtt. (Pld. Törley termékek)

Méthode transvasée - kombinált (palackos és tartályos)

A bor másodlagos erjedése és érlelése általában nagy méretű (magnum 1,5 literes) palackokban történik. A seprőt nyomásálló tartályban távolítják el, ezt követően a pezsgő további érlelése már normál, 0,75L-es palackokban folytatódik.

Készítette: Koch birtok, Pezsgőpincészet Borota, Magyarország


Címkék:

Száraz Hajós-baja

Információk
  • Szállítás: 4-5 munkanapon belül

  • Termelő: Koch Borászat

  • Készlet: Raktáron

  • Termékkód: b66

Koch Borászat és Panzió
Az Év Bortermelője 2019
.

< Olasz Módi Cuvée fehérbor
Koch&Evans Hajós-Bajai Chardonnay 2020 >

Borok, Gyümölcslevek rendelése