Koch Chardonnay Bor

Testes Classicus Fehérbor


1699 -, Ft / 0,75 liter / palack
Karton ár: 6 x 0,75 liter, 10194-, Ft
Egységár: 2265-, Ft / liter

Darabszám:

Zöldes sárga színe, olajos mozgása sejteti, hogy nem kistestű fehérbor. Illatában széna, körte, vanília, tökmag, krémesség. Ízében vajasság, körte, alma, teltség és fűszeresség jellemzi. Némi fahéj és gyömbér teszi főúrivá a komplexitását. Hosszú lecsengésében csipetnyi ánizs és cherry jelentkezik. Nem könnyű testű bor, hozzáértőknek való!

Chardonnay kóstolási jegyzet:

"Halvány megjelenésű, enyhén citromsárga színű fiatal és friss száraz Chardonnay

Egy francia szőlőfajta izgalmas értelmezése. A francia Chardonnay-k hűvösségével szemben egy egzotikusabb és érettebb gyümölcsöket és mézet felsorakoztató bor, több éves fejlődési lehetőséggel.

Illatban bodza, körte, édes alma, vágott fű és csonthéjas gyümölcsök jelennek meg, némi hordóra utaló fás-fűszeres jeggyel.

Kóstolva egy intenzív sav tölti be a szánkat, ami mellé viszont egy jelentős test társul. Citrom, citromhús, alma, méz, vaj, krém egészíti ki az illat gyümölcsösségét.

Egyedülállóan harmonikus, amit a tökéletes sav-alkohol egyensúlynak köszönhetünk.

Vegetáriánus fogások, zöld saláták mellé nagyon jól működik, de a legboldogabbá egy sült kecskesajt rukkola ágyon teszi a bort."

Evans Victoria, 2020-as magyar sommelier bajnok

Cikkszám: b58 Évjárat: 2023 Alkoholtartalom: : 13%
Díjak:

Magyarország 2021 Legjobb Újbora Borverseny - ezüst-érem

Kategória:

Prémium fehérbor, Koch Pincészet

Chardonnay szőlő és fehérbor

A Chardonnay szőlőfajta jellemzői

A világ pincészeteinek közkedvelt fajtája, származási helyén Franciaország Burgundia tartományában van olyan terület, ahol tilos más fajta szőlőt telepíteni. A Burgundiai borvidéken minden nagy fehérbor Chardonnay. Az eredeti Francia Champagne pezsgők alapanyaga. DNS vizsgálatok alapján kijelenthető, hogy a Pinot Noir és a Gouasis Blanc szőlők kereszteződéséből származik. Népszerűségének valószínű oka, hogy tökéletesen alkalmazkodik a termőhely időjárási viszonyaihoz, hűvös és meleg helyeken is szép borok készülnek terméséből, azonban korai rügyfakadása miatt hideg szőlőbirtokon való telepítése nem javasolt. 

A borotai birtok adottságai tökéletesen megfelelnek a fajta igényeinek, ezért van lehetőségünk prémium minőségű chardonnay bort készítenünk. A magas mésztartalmú alföldi feketeföldön kemény karakteres, erős savszerkezetű borok készülnek, alkalmasak chablis típusú sárdoné alapanyagnak is.

A szárazságot jól tűri, rothadásra érzékeny, de töppedésre képes kicsi vastag héjú bogyói lédúsak, ropogósak, jellegzetes illat és zamatanyagúak. Szeptember első felében érik, a borászoknak vigyázniuk kell, mert túlérettség esetén értékes savat veszíthet. Jó cukorgyűjtő képességére jellemző, hogy napsütéses évjáratokban nem ritkán 20 mustfok feletti értékkel szüretelhető.

Általában karakán, de finom savérzetű, tágas spektrumban felhasználható bor készül chardonnay szőlőből, melyek ászkolásra (fahordós érlelésre) és pezsgő készítésére is alkalmasak.

Világfajtának számít, Magyarországi elterjedtsége a Hajós-Bajai borvidéken kívül az Etyek-Budai, Mátraaljai, Mecsekaljai, Tolnai, Balatonboglári, Ászár-Neszmélyi, Egri  és a Tokaji borvidékre jellemző. A Villányi térségben a Siklós környéki borászok termelik előszeretettel.

Hazánkban a Chardonnay borokat a legtöbb pincészet, reduktív acéltartályos erjesztéssel - érleléssel készíti, azonban találkozhatunk új és másodtöltésű égetett barrique hordós érlelésű borokkal is.


Címkék:

Fehérbor, Koch Pincészet,

Információk
  • Szállítás: 2-7 munkanapon belül

  • Termelő: Koch Borászat

  • Készlet: Raktáron

  • Termékkód: b58

Koch Borászat és Panzió
Az Év Bortermelője 2019
.

< Koch Fehérborok
Hajós-Bajai Cserszegi Fűszeres >

Borok, Gyümölcslevek rendelése