Ice Wine - Jégbor -Desszertbor

Édes különleges jégbor (prémium)


7100 -, Ft / 0,375 liter / palack
Karton ár: 6 x 0,375 liter, 42600-, Ft
Egységár: 18929-, Ft / liter

Darabszám:

Az ICE WINE jégbort Rajnai Rizling szőlőfajtából készítettük, melyet a Hajós-Bajai Borvidék előírásainak megfelelve -9 Celsius fokon kézzel szüreteltünk 2019 december 01-én a hajnali órákban. Erre az időre a szőlőszemek kellőképpen összetöppedtek és a fagy hatására a bogyókban jégkristályok keletkeztek, ezek a kristályok préseléskor nem kerültek a mustba. A fagyott szőlőszemekből csak lassan folydogál ki a must, mely rendkívül illatos és gyümölcsös.

Az eredmény egy 4-5 puttonyos aszú beltartalmi értékeivel rendelkező, nagyon kivételes illatú természetes édes bor, ott a helye az asztalon a különleges alkalmakkor. Igazi természetes édes desszertbor, birsalmás, diós, mézes süteményekhez, de akár libamájhoz is bátran párosítható.

Tölgyfahordós érleléssel és akkurátus odafigyeléssel készült elsőrangú különleges jégbort teljes szívvel ajánljuk 12-14 Celsius fokon fogyasztva.

Cikkszám: b27 Évjárat: 2019 Alkoholtartalom: : 12%
Díjak:

XI. Bayer Borverseny: Ice Wine Jégbor (2007) Aranyérem 

Wikipédia

Kategória:

Édes különleges fehérbor

Édes desszertbor jellemzés

Az Ice Wine jégbor aranysárgás színű, csodás illata és íze a bontást követően változik, fokozatosan törnek elő  a földimogyoró, a méz és a különböző virágok intenzív illatai. Ízében az aszú szőlőtől  az édes gyümölcsök jelentős szortimentje, mint például a füge és a datolya jelentkezik. Finom szerkezetű élénk savai friss gyümölcsös hatással kápráztatnak. 

Fogyasztását 12-14°C között zsíros húsokhoz, fűszeres, érlelt sajtokhoz, de elsősorban süteményekhez, desszertekhez ajánljuk. Édességek melletti borfogyasztás alapszabálya, hogy ha lehetséges, akkor a bor legyen édesebb az ételeknél. 

természetes édes Jégbor aranyérem

Hajós-bajai Borvidék a Duna Borrégió része, ezért az itt készült eredetvédett jégborokra a régiós előírások betartása is kötelező!

Hajós-Bajai Borvidék termékleírás

Az éghajlati viszonyok különösen kedveznek a jégbor készítésének. A borvidék viszonylag alacsony fekvésű, a Duna vonala mentén évről évre szélsőséges lehűlések tapasztalhatóak. A nyári és kora őszi meleg időjárásnak köszönhetően a szőlő cukortartalma  megemelkedik, majd  ezt  követően  a  késő  őszi,  kora  téli  fagyos  hajnalok  alkalmával  lehetőség  nyílik  a megfagyott rajnai rizling szőlő szüretelésére és jégbor készítésére.

Jégbor érzékszervi jellemzők:

Óarany  színű.  Gazdag,  komplex  illatú.  Kiemelkedően  magas  cukortartalmú,  „mézédes”, koncentrált ízű, élénk savtartalmú bor.

A  jégborok  teltek,  a  maradék  cukortartalmuk,  savtartalmuk  és  alkoholtartalmuk következtében édes ízharmóniát mutatnak.

A pincészet részére kötelezően alkalmazandó eljárások:

A szőlőt -7 °C fok alatti hőmérsékleten kell szüretelni, és a szőlő préselése még fagyott állapotban történik.

Nem engedélyezett eljárások:

-alkoholtartalom növelés, édesítés.

A szőlő minimális természetes cukortartalma Magyar mustfok 25,00 MM°, 17,5 °C-on

A szőlő minimális potenciális alkoholtartalma  16,66 %vol, 20 °C-on

Maximális hozam: 42 hl/ha, 6000 kg/ha.

Jégbor készítéshez használható szőlőfajták:

Chardonnay, Cserszegi fűszeres, Olaszrizling, Rajnai rizling.

Vörös fajták: Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Kékfrankos

Minimális tényleges alkoholtartalom 9,00 %vol

Minimális összes alkoholtartalom 16,66 %vol)

Minimális összes savtartalom 3,5 gramm/ liter

Maximális illósav tartalom 1,4 gramm /liter

A HAJÓS-BAJA jégborok oltalom alatt álló eredet-megjelölés termékleírása letöltés

Hajós-Bajai borvidék jégbor árak

A legnépszerűbb fagyott szőlőből előállított italok tekintetében élenjár Németország, Kanada és Ausztrália, azonban ezeken kívűl is több országban állítják elő magas minőségben. Magyarországon is több borvidék pincészete állít elő kiváló minőségben természetes édes jégborokat (Badacsony, Tokaj, Eger, Baja). Fontos megkülönböztetni a többi természetes édes bortól, a tokaji aszútól és a kései szüretelésű szőlőből készített boroktól. A világ minden pontján kizárólag a tőkén megfagyott szőlőből készült termékeket ismerik el fajtabornak, így a Magyar szabályok is ezt írják elő.


Címkék:

Édes, Fehérbor

Információk
  • Szállítás: 2-7 munkanapon belül

  • Termelő: Koch Borászat

  • Készlet: Raktáron

  • Termékkód: b27

Koch Borászat és Panzió
Az Év Bortermelője 2019
.

< Snow Wine félédes fehérbor
Desszertborok - édes fehérborok >

Borok, Gyümölcslevek rendelése