Ice Wine - Jégbor -Desszertbor

Édes különleges minőségi fehérbor


6000 -, Ft / 0,5 liter / palack
Karton ár: 6 x 0,5 liter, 36000-, Ft

Az ICE WINE jégbort Rajnai Rizling szőlőfajtából készítettük, melyet a Hajós-Bajai Borvidék előírásainak megfelelően -7 Celsius fokon kézzel szüreteltünk 2007. december 20-án éjszaka. Erre az időre a szőlőszemek kellőképpen összetöppedtek és a fagy hatására a bogyókban jégkristályok keletkeztek, ezek a kristályok préseléskor nem kerültek a mustba. A fagyott szemekből csak lassan folydogál ki a must, mely rendkívül illatos és gyümölcsös.

Az eredmény egy 4-5 puttonyos aszú beltartalmi értékeivel rendelkező, nagyon kivételes illatú természetes édes ital, ott a helye az asztalon a különleges alkalmakkor. Igazi desszertbor, birsalmás, diós, mézes süteményekhez, de akár libamájhoz is bátran párosítható.

Tölgyfahordós érleléssel és akkurátus odafigyeléssel készült elsőrangú jégbort teljes szívvel ajánljuk 12-14 Celsius fokon fogyasztva.

Cikkszám: b27 Évjárat: 2007 Alkoholtartalom: : 12%
Darabszám:
Díjak:

XI. Bayer Borverseny: Ice Wine Jégbor (2007) Aranyérem 

Wikipédia

Kategória:

Édes különleges minőségi fehérbor

Jégbor kóstolási jegyzet

Az Ice Wine jégbor aranysárgás színű, csodás illata és íze a bontást követően változik, fokozatosan törnek elő  a földimogyoró, a méz és a különböző virágok intenzív illatai. Ízében az aszú szőlőtől  az édes gyümölcsök jelentős szortimentje, mint például a füge és a datolya jelentkezik. Finom szerkezetű élénk savai friss gyümölcsös hatással kápráztatnak. 

Fogyasztását 12-14°C között zsíros húsokhoz, fűszeres, érlelt sajtokhoz, de elsősorban süteményekhez, desszertekhez ajánljuk. Édességek melletti borfogyasztás alapszabálya, hogy ha lehetséges, akkor az ital legyen édesebb az ételeknél. 

Jégbor aranyérem oklevél

Hajós-bajai Borvidék a Duna Borrégió része, ezért az eredetvédett borokra a régiós előírások betartása is kötelező!

A Hajós-Bajai Borvidék termékleírás alapján a fehér jégborok elkészítése során kötelezően betartandó szabályok:

Az éghajlati viszonyok különösen kedveznek a jégbor készítésének. A borvidék viszonylag alacsony fekvésű, a Duna vonala mentén évről évre szélsőséges lehűlések tapasztalhatóak. A nyári és kora őszi meleg időjárásnak köszönhetően a szőlő cukortartalma  megemelkedik, majd  ezt  követően  a  késő  őszi,  kora  téli  fagyos  hajnalok  alkalmával  lehetőség  nyílik  a megfagyott szőlő szüretelésére és jégbor készítésére.

Érzékszervi jellemzők:

Óarany  színű.  Gazdag,  komplex  illatú.  Kiemelkedően  magas  cukortartalmú,  „mézédes”, koncentrált ízű, élénk savtartalmú bor.

A  jégborok  teltek,  a  maradék  cukortartalmuk,  savtartalmuk  és  alkoholtartalmuk következtében édes ízharmóniát mutatnak.

Kötelezően alkalmazandó eljárások:

-7 °C fok alatti hőmérsékleten kell szüretelni, szőlő préselése fagyott állapotban történik.

Nem engedélyezett eljárások:

-alkoholtartalom növelés, édesítés

A szőlő minimális természetes cukortartalma Magyar mustfok 25,00 MM°, 17,5 °C-on

A szőlő minimális potenciális alkoholtartalma  16,66 %vol, 20 °C-on

Maximális hozam: 42 hl/ha, 6000 kg/ha.

Készítéshez használható szőlőfajták:

Chardonnay, Cserszegi fűszeres, Olasz rizling, Rajnai rizling.

Minimális tényleges alkoholtartalom 9,00 %vol

Minimális összes alkoholtartalom 16,66 %vol)

Minimális összes savtartalom 3,5 g/l 

Maximális illósavtartalom 1,4 g/l

A HAJÓS-BAJA oltalom alatt álló eredetmegjelölés termékleírása letöltés

Hajós-Bajai borvidék jégbor Koch Pince

A legnépszerűbb fagyott szőlőből előállított italok tekintetében élenjár Németország, Kanada és Ausztrália, azonban ezeken kívűl is több országban állítják elő magas minőségben. Magyarországon is több borvidék pincészete állít elő kiváló minőségben természetes édes jégborokat (Badacsony, Tokaj, Eger, Baja). Fontos megkülönböztetni a többi természetes édes bortól, az aszútól és a kései szüretelésű szőlőből készített italoktól. A világ minden pontján kizárólag a tőkén megfagyott szőlőből készült termékeket ismerik el fajtabornak, így a hazai szabályok is ezt írják elő.


Címkék:

Édes, Fehérbor

Információk
  • Szállítás: 4-5 munkanapon belül

  • Termelő: Koch Borászat

  • Készlet: Raktáron

  • Termékkód: b27

Koch Borászat és Panzió
Koch Borászat, webáruház