Ice Wine - Jégbor -Desszertbor

Édes különleges minőségi fehérbor


6000 -, Ft / 0,5 liter / palack
Karton ár: 6 x 0,5 liter, 36000-, Ft

Az ICE WINE jégbort Rajnai Rizling szőlőfajtából készítettük, melyet a Hajós-Bajai Borvidék előírásainak megfelelően -7 Celsius fokon kézzel szüreteltünk 2007. december 20-án éjszaka. Erre az időre a szőlőszemek kellőképpen összetöppedtek és a fagy hatására a bogyókban jégkristályok keletkeztek, ezek a kristályok préseléskor nem kerültek a mustba. A fagyott szemekből csak lassan folydogál ki a must, mely rendkívül illatos és gyümölcsös.

Az eredmény egy 4-5 puttonyos aszú beltartalmi értékeivel rendelkező, nagyon kivételes illatú természetes édes ital, ott a helye az asztalon a különleges alkalmakkor. Igazi desszertbor, birsalmás, diós, mézes süteményekhez, de akár libamájhoz is bátran párosítható.

Tölgyfahordós érleléssel és akkurátus odafigyeléssel készült elsőrangú jégbort teljes szívvel ajánljuk 12-14 Celsius fokon fogyasztva.

Cikkszám: b27 Évjárat: 2007 Alkoholtartalom: : 12%
Darabszám:
Díjak:

XI. Bayer Borverseny: Ice Wine Jégbor (2007) Aranyérem 

Wikipédia

Kategória:

Édes különleges minőségi fehérbor

Jégbor kóstolási jegyzet

Az Ice Wine jégbor aranysárgás színű, csodás illata és íze a bontást követően változik, fokozatosan törnek elő  a földimogyoró, a méz és a különböző virágok intenzív illatai. Ízében az aszú szőlőtől  az édes gyümölcsök jelentős szortimentje, mint például a füge és a datolya jelentkezik. Finom szerkezetű élénk savai friss gyümölcsös hatással kápráztatnak. 

Fogyasztását 12-14°C között zsíros húsokhoz, fűszeres, érlelt sajtokhoz, de elsősorban süteményekhez, desszertekhez ajánljuk.

Jégbor aranyérem oklevél

Hajós-bajai Borvidék a Duna Borrégió része, ezért az eredetvédett borokra a régiós előírások betartása is kötelező!

A Hajós-Bajai Borvidék termékleírás alapján a fehér jégborok elkészítése során kötelezően betartandó szabályok:

Az éghajlati viszonyok különösen kedveznek a jégbor készítésének. A borvidék viszonylag alacsony fekvésű, a Duna vonala mentén évről évre szélsőséges lehűlések tapasztalhatóak. A nyári és kora őszi meleg időjárásnak köszönhetően a szőlő cukortartalma  megemelkedik, majd  ezt  követően  a  késő  őszi,  kora  téli  fagyos  hajnalok  alkalmával  lehetőség  nyílik  a megfagyott szőlő szüretelésére és jégbor készítésére.

Érzékszervi jellemzők:

Óarany  színű.  Gazdag,  komplex  illatú.  Kiemelkedően  magas  cukortartalmú,  „mézédes”, koncentrált ízű, élénk savtartalmú bor.

A  jégborok  teltek,  a  maradék  cukortartalmuk,  savtartalmuk  és  alkoholtartalmuk következtében édes ízharmóniát mutatnak.

Kötelezően alkalmazandó eljárások:

-7 °C fok alatti hőmérsékleten kell szüretelni, szőlő préselése fagyott állapotban történik.

Nem engedélyezett eljárások:

-alkoholtartalom növelés, édesítés

A szőlő minimális természetes cukortartalma Magyar mustfok 25,00 MM°, 17,5 °C-on

A szőlő minimális potenciális alkoholtartalma  16,66 %vol, 20 °C-on

Maximális hozam: 42 hl/ha, 6000 kg/ha.

Készítéshez használható szőlőfajták:

Chardonnay, Cserszegi fűszeres, Olasz rizling, Rajnai rizling.

Minimális tényleges alkoholtartalom 9,00 %vol

Minimális összes alkoholtartalom 16,66 %vol)

Minimális összes savtartalom 3,5 g/l 

Maximális illósavtartalom 1,4 g/l

A HAJÓS-BAJA oltalom alatt álló eredetmegjelölés termékleírása letöltés


Címkék:

Édes, Fehérbor

Információk
  • Szállítás: 4-5 munkanapon belül

  • Termelő: Koch Borászat

  • Készlet: Raktáron

  • Termékkód: b27

Koch Borászat és Panzió
Koch Borászat, webáruház