Borral az egészségért

Állatorvostudományi Egyetem

Borral az egészségért

Három “Év borászával” indult az egyetemi borklubok megújítása az Állatorvostudományi Egyetemen

Az Állatorvostudományi Egyetem aulájában elsőként megrendezett Kulturált borfogyasztás az egészségünk védelmében című, borkóstolóval egybekötött rendezvényen közel 200-an vettek részt az egyetem képviseletében.  

“Nagy dolog, hogy elindult egy olyan kezdeményezés, amelynek célja a kulturált borfogyasztás népszerűsítése az egészségünk érdekében. Mert valóban nagyon fontos, hogy a fiatalok is megismerjék a nemes italokat, a Kárpát-medence minőségi italait és ne csak lovas nemzet, de borivó nemzet is legyünk.” - mondta az esemény megnyitóján Prof. Dr. Sótonyi Péter, az Egyetem rektora.  

A kulturált borfogyasztás teljesen összeegyeztethető a legmodernebb táplálkozási elvekkel – emelte ki Koch Csaba borász, a Magyar Bor Akadémia elnöke, aki úgy véli, a bor egészségre gyakorolt pozitív hatásait is be kell mutatni a jövő fogyasztóinak.  

A Kárpát-medence magyar borkultúrájának sokszínűségét három év bortermelőjének borain keresztül fedezhették fel a jövő állatorvosai: Balla Géza az Arad Ménesi borvidék természetes édes borának története során felidézte Kölcsey Himnusza második versszakának szövegbeli változásait. Nyúlné dr. Pühra Beáta az Etyek-Budai borvidékre kalauzolta a hallgatókat, melyet Budapest szőlőskertjének nevezett. Sokszínű előadásában külön betekintést engedett a hallgatóknak a női borászok világába. 

Koch Csaba a Hajós-Bajai, valamint Villányi birtokáról származó rozé és vörösbor pozitív élettani hatásait is megemlítette, és kitért arra a sokszínű munkára, melyet a két borvidéken való gazdálkodás a mindennapokban jelent családjának: „Öt gyermekemből egyik lányom borászként végzett és dolgozik, és bízom benne, hogy a három kisebbikből is legalább az egyikük ezt a szakmát fogja választani.” 

A borélményt tudományos előadások tették egésszé: prof. dr. Kállai Miklós, a MATE Borászati tanszékének korábbi vezetője, professzor emeritus, az MBA örökös elnöke a mértékletes borfogyasztás egészségre gyakorolt pozitív hatásaira hívta fel a figyelmet és bizonyította azt az analitikai összetevőkön keresztül is. Felhívta a fiatalok figyelmét arra, hogy a bor kulturális, szakrális termék, mely alkoholt is tartalmaz. 

Dr. Brazsil József a Georgikon nyugalmazott egyetemi docense előadásában arra emlékeztetett, hogy a bor a barátság itala, melynek kóstolása egy szimfónia, hiszen mind az öt érzékszervet együttesen igényli. „Bor nélkül lehet élni, de teljesen felesleges”-vallja viccesen a Balatonfüred-Csopaki borvidéken dolgozó borász. 

A Kulturált borfogyasztás az egészségünk védelmében című programsorozatot a Magyar Bor Akadémia szervezi, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa által, az ágazat társadalmi felelősségvállalása keretében létrehozott Kulturált Borfogyasztási Alapból.

Címkék: Borral egészségért
Borok, Gyümölcslevek rendelése