Bács-Kiskun Vármegye Bora 2023

Kecskemét május 17.

Bács-Kiskun Vármegye Bora 2023

A kecskeméti Veyron Étteremben május 17-én megrendezett borversenyre 31 tétel érkezett be, 12 a Hajós-Bajai, 19 pedig a Kunsági borvidékről – mindegyik bor aranyérmet szerzett a borvidéki „házi” versenyeken. A szakavatott zsűri nemzetközi standardok alapján választotta ki a vármegye legjobb fehér-, rozé- és vörösborát. A végeredmény az alábbiak szerint alakult: 

2023 fehérbor kategória:

1. Gedeon Birtok, Izsák – Generosa 2022

2. Szemerey Pince, Császártöltés – Cosmopolita cuvée 2022 (Irsai Olivér, Veltelíni, Tramini) 

3. Csanádi Szőlőbirtok, Császártöltés – Cserszegi Fűszeres 2022

2023 rozé kategória:

1. DAMAX Kft., Lakitelek – Kékfrankos rosé 2022

2. Berta Pince, Hajós – Cabernet sauvignon rozé 2022

3. Font Pincészet, Soltvadkert – Néró rose 2022

Bács-Kiskun Vármegye Bora 2023 vörösbor kategória:

1. Koch Borászat, Borota – Cabernet franc 2021

2. Koch Borászat, Borota – Cabernet sauvignon bio 2020

3. Koch Borászat, Borota – Cabernet sauvignon barrique 2020

A Bács-Kiskun Vármegye Feltörekvő Borásza címet idén a hajósi Knehr István, a Knehr Pince tulajdonosa érdemelte ki. 

Vörösbor felszolgálása

„Nagyon jó látni, hogy az olyan hagyományos hungarikum fajták, mint a Generosa, a Kékfrankos vagy a Kadarka mellett a nemzetközi fajták is megmérettették magukat, így egy nagyon szép összképet adott a verseny a régió borászatairól, borairól” – mondta el Fehér Anna bortechnológus, nemzetközi borbíráló.

A bíráló bizottság elnöke, Szabó Attila, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének vezetője úgy fogalmazott: „A zsűri nehéz helyzetben volt, mindhárom kategóriában szoros volt a verseny. A győztes borok kiválóan alkalmasak arra, hogy a vármegyét képviseljék az országos megmérettetésen.”

„Bács-Kiskun vármegye nem csak területében a legnagyobb az országban, hanem a szőlőtermesztésben és a borkészítésben is élen jár. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy az itt megtermelt borokat minél többen megismerjék. Nagyszerű visszaigazolás, hogy a vármegyén kívüli versenyeken minden harmadik aranyérmes bor innen származik” – emelte ki az eseményt szervező Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzatának elnöke, Rideg László.   

A bíráló bizottság tagjai:

Dr. Györe Dániel, az Agrárminisztérium Borászati és Kertészeti Főosztály Szőlő, Bor és Eredetvédelmi Osztályának vezetője

Járvás Mónika, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkár-helyettese

Kovács Boglárka Dóra, a Villány-Siklósi Borút Egyesület elnöke

Szabó Attila, a MATE Szőlészeti Borászati Intézet Kecskeméti Kutató Állomásának megbízott vezetője

Urbán Péter, a szekszárdi Bodri Pincészet főborásza

A győztes borászatok: 

A Gedeon Birtok tulajdonosa, Varga Árpád 80 hektáron gazdálkodik, ötvözve a családban ellesett fogásokat, a felsőfokú tanulmányok során szerzett tudást és a személyes tapasztalatokat. Az Ágasegyháza és Izsák között meghúzódó birtokot 1999 óta fejleszti folyamatosan. Tradíció és modernitás – e két szó mindent elmond a törekvéseiről. Elsősorban autentikus alföldi szőlőkkel foglalkozik, célkitűzése, hogy a térség borai újra ismertek és kedveltek legyenek. 

A DAMAX Kft-t 1996-ban Dabasi Gábor borász és Magyar László szőlész alapította. A Szentkirály-Lakitelek Hegyközség területén működő vállalkozásuk évente 40-60 ezer mázsa, saját, illetve termelőktől felvásárolt szőlőt dolgoz fel. Palackos borokkal kis szériában vannak jelen a piacon, viszont annál nagyobb sikereket aratnak. Könnyed, üde friss, gyümölcsös boraikat főleg a termőtájra jellemző fajtákból készítik.

A borotai központú Koch Borászat hajós–bajai birtokán könnyed, gyümölcsös fehér-, rozé- és vörösborok születnek. A Koch család már hosszú nemzedékek óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borászkodással Hajós környékén. Koch Csaba egyik őse tíz generációval korábban, 1748-ban Császártöltés egyik alapítója volt, kereskedelemmel, szőlő- és bortermeléssel foglalkozott. A Koch Borászat közel 130 hektáron műveli szőlőültetvényeit (a villányi VinArt birtokkal együtt).

Cabernet Franc 2021

Forrás: bacskiskun.hu

Címkék:
Borok, Gyümölcslevek rendelése