A Koch & Evans sorozat következő állomása a Hajós–Bajai borvidék,
a Duna bal partján, a Kincses Bácskaként is emlegetett soknemzetiségű tájon.
Ez a 17 településből álló borvidék külön utat jár, és történelmileg is elválik az Alföld homogén képétől.
Itt a szőlők nem futóhomokon teremnek, hanem vékony lepelhomokkal fedett agyagtalajon, helyenként löszös alapkőzeten.
Ez az, ami a bornak szerkezetet, tartást és mélységet ad, miközben a környék szubmediterrán klímája a fajtajelleg legfrissebb arcát hozza elő.
A 2024-es Sauvignon Blanc ennek az adottságnak a hű lenyomata.
De nemcsak a termőhely, hanem a stílus is számít.
Victoria Evans, a 2020-as magyar szommelier bajnok kaliforniai érzékenysége és ízlése finoman átszövi ezt a bort.
A könnyedség iránti vonzalom, a tiszta gyümölcsösség, és az, hogy egy bor ne akarjon többnek látszani annál, ami — csak legyen önazonos.
Ez mind ott van ebben a palackban, és érezhető is már az első kortynál.
Színe halvány sárga, áttetsző tisztasággal.
Az illatban bodza, vágott fű, ananász és mangó, majd a kortyban passiógyümölcs, egres és citrusos lendület.
Egyensúlyban van, finoman rétegzett, mégis könnyed.
Nem tolakodó, de nem is háttérbe húzódó –
olyan, ami egyszerűen jólesik, bármikor, bárkinek.
Aperitifként kiváló, de vegetáriánus fogásokkal teljesedik ki igazán –
zöldfűszeres saláták, grillezett sajtok, friss zöldségek mellé.
Ez a Sauvignon Blanc a Koch & Evans világának nyitottabb, frissebb arca –
de a precizitás, az arányérzék és a borászati tisztaság itt is megmarad.
Ha Villány a mélység, akkor Hajós–Baja a strukturált könnyedség.
És ebben a palackban pontosan ennyi van – semmi több, semmi kevesebb.
fehérbor