Selection Irsai Olivér fehérbor

Dűlő válogatás


2699 -, Ft / 0,75 liter / palack
Karton ár: 6 x 0,75 liter, 16194-, Ft
Egységár: 3598-, Ft / liter

Darabszám:

Koch Irsai Olivér fehérbor

Kézzel szüretelt, terméskorlátozott, dűlő válogatott Irsai Olivér szőlőből készült. Elegáns, illatában a bodza és a fehér virágok dominálnak. Nem klasszikus, nagyobb test mégis könnyen iható savakkal teli prémium Selection fehérbor.

Színe, illata és íze is az irsaira jellemző fűszeres tulajdonságokat hordozza. Kirobbanó muskotályos szőlő illat fréziával, bodzával és citrommal. Ízében ropogós szőlő, citrus és sós-ásványosság jelenik meg, mely a Hajós-Bajai Borvidék jelentős mésztartalmú talajának köszönhető.

Egy magas minőségű, telt, elegáns, enyhén közepesen testes, mégis játékosan gyümölcsös száraz bor. Magában frissítő italként, vagy fröccsként napi fogyasztásra is tökéletes, ha nem a legjobb választás.

Behűtve 8-10°C-on fogyasztva, kagyló, saláta, vagy pestós ételek, halak, szárnyasok, sült pulyka, sült csirkemell, töltött csirke, burgonyapüré vagy rizs körettel és könnyed ételek, desszertek mellé jól párosítható. Nehezebb fogások, sűrű szószok, erős szaftos ételek elnyomhatják a bort ezért ezek mellé nem javasoljuk fogyasztását!

Tárolás: napfénytől védett, száraz hűvös helyen, javasolt a palackozást követő egy-két évben elfogyasztani!

Termelte és palackozta:

Koch Szőlőbirtok és Pincészet, Borota.

Cikkszám: b59 Évjárat: 2023 Alkoholtartalom: : 11,5%
Kategória:

Friss gyümölcsös fehérborok


Koch Frisch borkóstoló (Irsai Olivér - Kadarka) video

A szőlőfajta jellemzői

Kocsis Pál Magyar szőlőnemesítő 1930-ban hozta létre a fajtát a Csabagyöngye és a Pozsonyi fehér fajta szőlők keresztezésével. Tiszteletből, barátja Irsai József, ugyanabban az évben született Oliver gyermekének nevét adta a szőlőnek. Harminc évvel később, Dr. Bakonyi Károly az Irsai Olivér és piros tramini fajtákból nemesítette a Cserszegi Fűszeres fehérborszőlőt.

Ellenálló, bőtermő és korai érésű fehér hibrid csemege és borszőlő fajta. Minden évben a birtok első bora. Mustja illóanyagokban gazdag, alacsony savtartalmú, a borászoknak az erjesztéskor nagy figyelmet kell fordítaniuk, hogy ezeket az illat és zamatanyagokat a borok készítése során a legnagyobb mennyiségben megőrizzék. Siker esetén egy szerethető, könnyen iható friss muskotályos ízű fehérbor a végeredmény. Forró nyári napokon igazi frissítő ez a könnyű testű, illatos, zamatos friss bor. Jellemzően nem rendelkezik nagy érlelési potenciállal, üde fiatalos, parfümös jellegét pár éven belül elveszítheti.

Magyarországon a sauvignon blanc és az olaszrizling mellett a legkedveltebb fehér szőlőfajta, külföldön Ausztria Burgenlandi területein, Szlovákiában, Oroszországban, Japánban, Kínában, de még Ausztrália több vidékén is több neves szőlőbirtok termeli. A Balatoni borrégióban termesztik nagy területen leginkább a Balatonboglári és a Badacsonyi borvidéken, Hajós-Baján de a Pannonhalmi, az Etyek-Budai borvidéken, Mátraalján és a Tokaji borvidéken közkedvelt csemegeszőlőként és borkészítéshez egyaránt hasznosítja sok borbirtok.

Az Irsai Olivér korán fakad, ezért enyhén fagyérzékeny, célszerű a szőlőbirtok kevésbé fagyzugos területein telepíteni. Korán augusztus közepén érik, fürtjei kúposak, közepes nagyságúak, vékonyhéjú szép aranysárga színű, pettyezett apró bogyói rothadásra nem hajlamosak. Muskotályos gyümölcs ízű, virágos illatos csemegeszőlő fajta, azonban apró bogyói miatt nehezebben adható el a piacon. Cefréjéből nem csak bor készíthető, közkedvelt ízletes, friss illatos pálinka is főzhető.

Irsai Olivér fehérbor szőlőfajta

Kocsis Pálnak 1930-ban sikerült egy olyan korai érésű magyar szőlőfajtát nemesíteni amelyik a mai napig nagyon népszerű, a legkeresettebb bortípus a hazai borfogyasztók körében. A pincészet nagy területen termeszti és a borok készítésén kívül, frissen préselt gyümölcslé is készül illatos, gyümölcsös ízű terméséből. Az alkoholmentes 100% gyümölcstartalmú italaink között is az egyik legjobban kedvelt ital.

Wikipédia


Címkék:

dűlő válogatás

Információk
  • Szállítás: 2-7 munkanapon belül

  • Termelő: Koch Borászat

  • Készlet: Raktáron

  • Termékkód: b59

Koch Borászat és Panzió
Az Év Bortermelője 2019
.

< Koch&Evans Hajós-Bajai Chardonnay 2021
Koch Sauvignon Blanc Prémium >

Borok, Gyümölcslevek rendelése