2016 hírek Koch Borászat

Márton nap a Lázár Lovasparkban

2016 hírek Koch Borászat

Koch Csaba a Lázár Lovasparkban tett Márton napi látogatása során nyilatkozott az újborokról a TV2-nek:

https://www.youtube.com/watch?v=Std0vPG_ICk&feature=youtu.be

Together in Wine

Elkészült a Diplomatabor

Diplomatabor

December 8-án tartotta Nemzetiségi Borkiválóság Program szokásos adventi borbemutatóját a Magyarországra akkreditált nagykövetek előtt, ezúttal a Várkert Bazár Étteremben. Horkay András bemutatta a szeptemberben közösen szüretelt szőlőből készült bort, a Koch Csaba által készített Together in Wine fantázianevű chardonnayt, továbbá Légli Ottó, Bock József, Karner Gábor, Carpinus Borászat, Oremus csodálatos borai. Zárásként pedig a 60 éves bor, a Nemzeti Borvagyon köréből.

Ha Bordói November, akkor Csanád Cuvée

Nagykóstoló

Nagykóstoló

A Corinthia Hotel Budapest adott otthont a szombaton megrendezett Bordói November Nagykóstolónak. Az eseményen mintegy 60 borászat legjobb borait kóstolhatták meg a résztvevők, így a Koch borok is bemutatkoztak.

Az eseményt megelőzően a Winelovers toplistát készített, hogy mit lesz érdemes megkóstolni. A Top 10 bordói házasítás 2016 vörösei között a 2011-es és a 2012-es VinArt Csanád Cuvée is helyet kapott!

Koch Csaba is 2016. Év Bortermelője jelölt!

Év borásza 2016

A Magyar Bor Akadémia idén 26. alkalommal adja át hazánk legrégebbi és legrangosabb borszakmai elismerését, az Év Bortermelője díjat. Számtalan borász, borszakíró, szakértő, oktató, étteremvezető, sommelier és chef küldte el jelölését. 

500 jelölő kapott névre szóló felkérést, és közülük közel 250-en éltek is a jelölés lehetőségével. A felkérteknek idén is 3-3 bortermelő ajánlására volt lehetőségük. Az általános jelölésen kívül, a díj korábbi győztesei lehetőséget kaptak, hogy egy személyt közösen juttassanak a végső győzelemre esélyes öt jelölt közé. 

A jelölések feldolgozása után 10 bortermelő emelkedett ki az egyébként szoros mezőnyből: Bacsó András, Borbély Tamás, Figula Mihály, Heimann Zoltán, ifj. Szepsy István, Jásdi István, Koch Csaba, Mészáros Pál, Nyúlné Dr. Pühra Beáta, Szőke Mátyás.

A verseny szabályzata alapján az öt legtöbb jelölést kapott borász közül választják ki a Magyar Bor Akadémia tagjai, a 2016-os Év Bortermelője Magyarországon díj nyertesét. A jelöltek a "Borest a Bor Akadémián" rendezvényen mutatkoznak be személyesen és boraikkal november 25-én, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.

A négy további jelölt:

Borbély Tamás – Badacsonyi borvidék

Jásdi István – Balatonfüred-Csopaki borvidék

Mészáros Pál – Szekszárdi borvidék

Szőke Mátyás – Mátrai borvidék

LE BEAUJOLAIS NOUVEAU EST ARRIVÉ!

Megérkezett az első 2016-os Koch bor!

LE BEAUJOLAIS NOUVEAU EST ARRIVÉ

Koch Csaba egy igazi újdonsággal indítja a 2016-os évjáratot, idén először készített Néró fajtából rosét mely már elérhető a Koch Borházakban és a pincészet webshopjában.

A néró sötétkék színű, bőlevű. Csizmazia József és Bereznai László nemesítették 1965-ben az eger2 (seyve-villard 12375 sel.) és a gárdonyi géza (medoc noir x csaba gyöngye) keresztezésével. Magyarországon 1993. óta államilag elismert fajta; de Svájcban és Brüsszelben is fajtaoltalmat kapott – olvasható a szőlő Wikipedia-oldalán. A belőle készült bor élénk színnel, nagyon intenzív gyümölcsös illattal és ízzel hódít, újdonság a magyar borpalettán, melyre érdemes odafigyelni.

LE BEAUJOLAIS NOUVEAU EST ARRIVÉ!

Lengyel kiállítás és Koch borok

Borkóstoló a Ludwig Múzeumban

Borkóstoló a Ludwig Múzeumban

A budapesti Ludwig Múzeum szeptember 30-án nyitotta meg lengyel kiállítását a Művészetek Palotájának üvegtermében. A 18 órától kezdődő ünnepélyes megnyitón a lengyel nagykövet, a kultúráért felelős államtitkár, a MÜPA igazgatója, Ludwig Múzeum igazgatója, valamint külföldi kurátorok személyes jelenlétükkel emelték az esemény színvonalát. A beszédeket követően a külföldi és magyar vendégek egy Koch borkóstolón vehettek részt, a 2015-ös Kadarka nagy népszerűségnek örvendett. A megnyitó a wrocławi Kormorany zenekar koncertjével zárult.

Hatvannál több nagykövet és diplomata szüretelt

Szüret a Koch Borászatban

Diplomata szüret

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az eseményről: a magyar ember életében a szüret mindig többet jelent a munkánál: ünnep, ami évről évre szorosabbra fonja a családi és a baráti szálakat. Fazekas Sándor hangsúlyozta: nemzeti kincseinknek számító történelmi borvidékeink messze földön híresek, a magyar borászat pedig a minőségi korszakváltás időszakát éli. A miniszter emlékeztetett arra, a magyarokra a kiváló borok nemzetként tekintenek  külföldön és mi büszkék vagyunk azokra az eredményekre, amelyet az ágazatban elértünk. Azt, hogy a magyar bornak jó híre van a világban, évszázados hagyományainknak, szakmájukat híven művelő borászainknak és hazánk kiváló természeti adottságának köszönhetjük, amelyek eredményeink legfőbb alapjai. Mindezeknek köszönhetően az idei év ismét kiváló évjáratú borairól is nevezetes lesz – jegyezte meg.

Fazekas Sándor elmondta, a Nemzeti Borkiválósági Programot is azért hoztuk létre évekkel ezelőtt, hogy minél szélesebb körben megismertessük kiváló borainkkal a hazai és a külföldi borfogyasztókat. Az Országkóstolók eredményeit tartalmazó Borkiválóságok Könyve sorozat köteteiben hazánk borainak legjavát mutatjuk be a borkedvelőknek.

(forrás: kormany.hu)

Szegedi Bortér megnyitó

Bortér Megnyítás Szeged Dóm-tér

2016 - 6. őszi bormustra

Bortér Szeged Megnyító

Koch Csaba a szegedi Bortér megnyitóján

 Az ünnepélyes megnyitóra 19 órakor került sor, ahol a felszólalók között Koch Csaba is szerepelt. Beszédében a szüreti időszakot emelte ki, hogy nézzék el, ha a borászok kevesebben tudnak jelen lenni ezen a nagyszerű rendezvényen, mert a szüret fontos a borászok életében, mivel a bor egy élő anyag, ezért állandó figyelmet igényel, viszont amikor a szüret múltával palackba kerülnek a borok, akkor abban visszaköszön a sok munka és odaadás, amit neki szenteltek.

A gasztronómiai és kulturális csemegék mellett 111 pincészet boraiba lehet belkóstolni vasárnapig, a Koch Borászat a 147-es standnál várja a kilátogatókat.

A Villányi Cabernet Sauvignon 2012 külföldre utazik!

A Tesco Best Buy borait exportálja

Tesco Best buy

Az idén tavasszal megrendezett  XXXVII. Országos Borversenyen a 3 Koch csúcsbor mellett egy villányi tételünket, a 2012-es Villányi Cabernet Sauvignon Classicust a Tesco Best Buy elismeréssel díjazta! Utóbbit most 9 másik hazai borral együtt a Tesco a cseh, lengyel és szlovák áruházaiba exportálja szeptemberi borfesztiváljára. Céljuk, hogy a magyar bort régiós szinten is népszerűsítsék.

Magyarország legnagyobb borkereskedőjeként a Tesco tavaly mintegy 22,5 millió palack bort értékesített hazánkban. Választékában közel 1094 féle bor található meg, amelynek fele magyar. A vállalat 100 hazai pincészettel működik együtt. A Tesco szeretné, ha a „Best Buy” kategória nyertes borain keresztül a vásárlók nem csak a pincészetekkel, hanem a magyar borvidékkel és annak karakteres fajtáival is megismerkednének.

Koch a rendezvény bora Nagymaroson

Szent István Napi Borünnep

Borünnep

A Koch Borászat legutóbb Nagymaroson járt, ahol a Szent István Napi Borünnep keretein belül kóstolhattak Koch borokat a résztvevők. A Dunakanyar egyik legszebb fekvésű városának főterén augusztus 19-20. között nyílt meg a Borutca kilenc borvidék tizenegy borászatának boraival és pezsgőivel. Külön örömünk, hogy a VinArt 2012-es Cabernet Sauvignon Classicus tételünet a "Rendezvény Borának" választották.

Címkék: Koch Csaba Újbor Lázár Lovaspark Domonyvölgy Márton nap
Borok, Gyümölcslevek rendelése