Szekszárdi Cabernet Franc

Száraz közepesen testes vörösbor.


1999 -, Ft / 0,75 liter / palack
Karton ár: 6 x 0,75 liter, 11994-, Ft
Egységár: 2665-, Ft / liter

Darabszám:

Borotai birtokunk egyik zászlós vörösbora, mely a francia eredetű világfajtából, 100% Cabernet franc szőlőfajtából készült. Kézzel szüretelt, majd  palackozását megelőzően magyar fahordóban ászkolt közepesen testes tétel.

A fűszeres-paprikás illat jegyeken áthatoló intenzív meggyesség az első élmény, amit kiegészít a mély bíbor vörös szín. Élénk savak, kerek tanninok, az életkorhoz képest meglepő lágyság jellemzi a bort. Elsőre a jó ivóbor kategóriájába tartozik. Azonban férfias kesernyésség, kerekség és közepes test mutatkozik kóstolása közben. Kortyolgatva, szellőztetve illatában dió jelenik meg, így aztán újra kell kezdeni a kóstolást. 

A Cabernet Franc szőlő jól érzi magát a meleg Szekszárdi Borvidéken általában is a kedves arcát mutatja.

Cabernet Franc ételpárosítás

Kitűnő párosítás fűszeres húsételekhez, angolosra sütött marhahúsokhoz, magyaros paprikás ételekhez, mint például a halászlé vagy a harcsapörkölt.

Cikkszám: b17 Évjárat: 2021 Alkoholtartalom: : 13,5%
Díjak:

Gilbert & Gaillard International Challenge 2022: aranyéremGilbert & Gaillard International Challenge 2022: aranyérem

"Darányi Ignác Emlékére" borverseny: arany

XXVI. Felső-Bácskai Borverseny: arany

XIX. Nemzetközi Vince-napi Borverseny: arany

Kategória:

Prémium Koch vörösborok

Cabernet Franc szőlő jellemzői

Igazi francia eredetű világfajta, minden kontinensen nagy területen termesztik borának magas minőségéért. Hűvösebb helyeken is jól alkalmazkodik, de igazán nagy borokat a melegebb borvidékeken képes adni. (Bordeaux, Loire-völgy, Napa-völgy, Argentina, Chile, Ausztrália, Új-Zéland, Dél-Afrika.)

Magyarországon a cabernet franc igazi otthonát a submeditererán jellegű Villányi borvidék területeire jelölik, de kicsit északabbra, Szekszárd környékén, és a Hajós-Bajai borvidéken is jól érzi magát a szőlő fajta.

Ugyan hűvösebb helyeken is szép borok készíthetőek terméséből, a Felső-Bácskai csernozjom talaj szerkezete, gazdag ásványi anyag tartalma, vízháztartása és nem utolsósorban a magas éves napsütéses órák száma miatt ezen a területen igazi fajtajelleges cabernet franc borok készülnek.

Megfigyelhető trend, hogy míg jellemzően házasítások gyakori fajtája, egyre több fajtabor készül hazánkban is, különösen a Villányi a Szekszárdi és a Hajós-Bajai Borvidék pincéiben.

Cuvée esetén általában bordeaux-i mintát követve legtöbbször cabernet sauvignon és merlot borokkal kerül házasításra. Ritkán a Pinot Noir vagy a syrah cuvée kiegészítőjeként is alkalmazzák, hazánkban van példa a kékfrankos és a franc elegyítésére is. Általában nagytestvéréhez a Cabernet Sauvinon-hoz hasonlóan nagy potenciállal rendelkezik, új és másodtöltésű barrique hordóban, majd hosszan palackosan érlelhető, amit legtöbbször szépen meghálál.

Cabernet Franc szőlő

Késői, október első felében beérő fajta, cukortartalma jellemzően magas. Jó Fagytűrő képességű, szőlőbetegségekre kevéssé hajlamos, ellenáll a lisztharmatnak és rothadásnak.


Címkék:

Vörösbor, Száraz, Koch

Információk
  • Szállítás: 2-7 munkanapon belül

  • Termelő: Koch Borászat

  • Készlet: Raktáron

  • Termékkód: b17

Koch Borászat és Panzió
Az Év Bortermelője 2019
.

< Hajós-Bajai Cabernet Sauvignon Barrique
Cabernet Sauvignon Prémium >

Borok, Gyümölcslevek rendelése