Koch Csaba 899 borcsalád

Bor és Piac interjú

Koch Csaba 899 borcsalád

Mi a véleménye a 2012-es évjáratról?

Azt gondolom, hogy a 2012-es évjárat már nagyon sok tételünknél bizonyította, hogy kimagasló minőségű. Villányi borvidéken termett szőlőből készült borok közt a 2012-es Prémium Cabernet Sauvignonunk sorra nyerte a világversenyeket és a hazai versenyeket egyaránt. A 2012-es Csanád is már több nemzetközi borversenyen szerzett aranyat, tavaly egy nemzetközi borverseny championját is elhozta. Tehát több tételünket tekintve is nagyon jó volt a 2012-es évjárat.

Melyik évjáratból jön ki a következő Csanád Cuvée?

A 2015-ös évjárat a következő, ami rövidesen forgalomba is kerül. Már a címke elkészült, az engedélyeztetés is megvan, és most veszek át aranyérmet Düsseldorfban, a ProWeinon, ahol ez a tételünk 95 pontos nagyarany éremben részesült. Bízom benne, ugyanolyan szép eredményeket fog produkálni, mint a 2011-es, és 2012-es elődjei.

Hallottuk, hogy 2015-ben is készült egy nagyon szép bora, egy Merlot.

2015-ben létrejött egy új borcsalád a 899: lett benne egy Merlot, egy Villányi Franc és egy Super Franc. A villányi pincészetünkben a 2015-ös egy kimagasló év volt, ezért  eldöntöttem, hogy készítünk egy úgynevezett 899-es sorozatot a legjobb tételeinkből. A három legszebb bort palackozzuk le fajtánként 899 palackba, mely három hordó termése összesen. A Merlot már tavaly a Villányi Borvidék legjobb Merlot-ja címet elnyerte, most pedig Düsseldorfban egy nagy nemzetközi borversenyen nagyaranyérmet kapott.

Milyen volt a 2015-ös év?

2013 nem volt egy túlzottan különleges, 2014 pedig egy kimondottan kedvezőtlen évjárat volt a vörösboroknak. Nincsen persze abszolút értelemben jó és rossz évjárat, mert a különböző szőlőfajták másképpen reagálják le az egyes évjárathatásokat, valamint akár területben is nagy a szórás a szélsőséges időjárás miatt. Nincs tehát olyan, hogy egy év minden fajtára és borvidékre kiemelkedő. Általánosságban vannak jó és kevésbé jó évjáratok, és vannak bizonyos évjáratok, fajták és területek, amik egy-egy évben kimagaslót tudnak nyújtani. A Villányi birtokomon én úgy gondolom, hogy a 2012-es egy ilyen év volt, és a 2015 is hasonlóan alakult.

Milyen mennyiségben készül a Csanád Cuvée egy évben?

Ez mindig attól függ, hogy hogyan termett az adott fajtákból, illetve milyen bort lehet belőle készíteni. A Franc, Merlot és Savignon mind saját ültetvényről van. Első évjáratában, 2011-ben még 4106 palack készült, 2012-ben 8000 palackot késztettünk, a 2015-ösből meg 6000 palack környéke sikerült. Nagyobb tételeket teszünk tehát be a hordókba érlelésre, majd 14 hónap érlelés után egyenként döntjük el, hogy mi az, ami bekerülhet a Csanádba. A Csanád tehát nem úgy készül, hogy előre megmondjuk, mennyi készüljön belőle, hanem évjáratonként változik a mennyiség.

Önnek melyik a kedvenc bora?

Nehéz lenne egy bort kiválasztani, hiszen mindegyik borunk nagyon kedves nekem, mindegyik másért. Való igaz a Csanád cuvée különleges helyet foglal el.

A legkisebb fiát Csabának hívják, róla készül elnevezni bort?

Van még egy Máté fiam, először róla fogok elnevezni egy bort, aztán a Csabáról is. Nem beszélve a két nagylányomról. Sok házasítás terve él a fejemben, amennyire az élet engedi, szeretnék még nagy borokat készíteni, melyeket a gyerekeimről fogok elnevezni.

Forrás: Bor és Piac

Címkék: Super prémium 2. oldal
Borok, Gyümölcslevek rendelése