Koch bor lett Debrecen város bora

Debrecen vörösbora

Koch bor lett Debrecen város bora

Koch Csaba Villányi Franc bora lett a legjobb prémium vörösbor

A magyar bor és borkultúra nem idegen Debrecen városától. Történelmi tény, hogy Érmellék évszázadokon át a város szőlőskertje volt. Érmellék a harmadik legjelentősebb fehérboros vidéknek számított Tokaj és Balaton-felvidék után. Az egész Kárpát-medencében először, a Debrecentől alig 40 kilométerre fekvő Bihardiószegen alapítottak 1870-ben vincellér iskolát. Ahogyan Borbély Gábor „Szőlőművelés és borgazdálkodás az Érmelléken” című könyvében fogalmaz: „rangot, tekintélyt jelentett a módos debreceni polgárok körében, ha szőlőjük volt az Érmelléken.”

Debrecen városa 2015 óta minden évben neves borászok és sommelier-k segítségével választja ki az ország legjobb borai közül Debrecen Város Borát. Debrecen szándéka, hogy a Debrecen Város Bora címkével ellátott borok méltó módon mutassák meg a magyar termőhelyben rejlő egyedi értékeket és igazi borélményekkel ajándékozzanak meg minket!

Debrecen Város Bora versenyen a Debreceni Bormustra TOP20 borászata vett részt, amelyek között több olyan pincészet is szerepelt, amelyek közül az Év Bortermelője vagy a Borászok Borásza címmel  is büszkélkedhetett. Ennek megfelelően 2019. december 16-án a borbírálóknak kiegyenlítetten magas minőségű borok közül kellett több körös vakkóstolás alapján Debrecen Város Bora cím nyertes borait kiválasztani. A Hotel Lyciumban megrendezett borbírálaton 8 borvidék 82 borát kóstolta meg a tizennyolc tagú grémium.

 Debrecen Város Bora címet kaptak 2020-ban:

Fehér klasszikus: Mátrai Rajna Rizling 2018, Szőke Mátyás és Zoltán Pincészet

Vörös klasszikus: Szekszárdi Cabernet Franc classic 2017, Mészáros Borház

Rozé klasszikus: Szekszárdi Pinot noir Rosé 2019, Takler Borbirtok

Fehér prémium: Mátrai Paskomi Chardonnay 2018, Szőke Mátyás és Zoltán Pincészet

Vörös prémium: Villányi Franc 2017, Koch Csaba, VinArt Pincészet

Desszert: Intuition No1 Zéta édes szamorodni 2008, Holdvölgy Pincészet

Pezsgő: Tokaji Furmint Pezsgő Extra Brut 2016, Gróf Dégenfeld Szőlőbirtok

Debrecen Város Bora eseményei 2020-ban:

  1. Debrecen Város Bálja 2020 január 18-án, Debrecen Város Bora borszelekció kóstoló
  2. Debrecen Város Bora borvacsora helyi éttermekben (egyeztetett időpontban)
  3. Debrecen Város Bora sétáló borkóstoló 2020. március 27-én a Debreceni Tavaszi Fesztivál keretében, ahol a borszerető közönségnek a borászok kínálják boraikat.
  4. Debrecziner Gourmet Fesztivál 2020. június 13-14-15-án, ahol többek között Debrecen Város Bora borszelekció kóstolására és megvásárlása is lehetőség nyílik.
  5. Bor és Jazznapok 2020. augusztus 6-9-án, ahol Debrecen Város Bora borszelekciót nem csak kóstolni lehet, hanem a borászok részvételével kiscsoportos, interaktív borkóstolókon is részt lehet venni.
  6. A VisitDebrecen Turisztikai Információs pontján egész évben meg lehet vásárolni a borokat.

Címkék:
Koch Borászat, webáruház