Koch bor lett Debrecen város bora

Debrecen vörösbora

Koch bor lett Debrecen város bora

Koch Csaba Villányi Franc bora lett a legjobb prémium vörösbor

Annak ellenére, hogy nem fekszik borvidéken a magyar bor és borkultúra nem idegen Debrecen városától. Történelmi tény, hogy Érmellék évszázadokon át a város szőlőskertje volt. Érmellék a harmadik legjelentősebb fehérboros vidéknek számított Tokaj és Balaton-felvidék után. Az egész Kárpát-medencében először, a Debrecentől alig 40 kilométerre fekvő Bihardiószegen alapítottak 1870-ben vincellér iskolát. Ahogyan Borbély Gábor „Szőlőművelés és borgazdálkodás az Érmelléken” című könyvében fogalmaz: „rangot, tekintélyt jelentett a módos debreceni polgárok körében, ha szőlőjük volt az Érmelléken.”

Debrecen városa 2015 óta, már hagyományosan minden évben neves borászok és sommelier-k segítségével választja ki az ország legjobb borai közül Debrecen Város Borát. Debrecen szándéka, hogy a Debrecen Város Bora címkével ellátott borok méltó módon mutassák meg a magyar termőhelyben rejlő egyedi értékeket és igazi borélményekkel ajándékozzanak meg minket! A cím elnyerésének értéke ma már megkérdőjelezhetetlen, és minden évben növekszik a jelentkező borászatok száma és a beküldött tételek mennyisége.

Debrecen Város Bora versenyen a Debreceni Bormustra TOP20 borászata vett részt, amelyek között több olyan pincészet is szerepelt, amelyek közül az Év Bortermelője vagy a Borászok Borásza címmel  is büszkélkedhetett. Ennek megfelelően 2019. december 16-án a borbírálóknak kiegyenlítetten magas minőségű borok közül kellett több körös vakkóstolás alapján Debrecen Város Bora cím nyertes borait kiválasztani. A Hotel Lyciumban megrendezett borbírálaton 8 borvidék 82 borát kóstolta meg a tizennyolc tagú grémium.

 Debrecen Város Bora címet kaptak 2020-ban:

Fehér klasszikus: Mátrai Rajna Rizling 2018, Szőke Mátyás és Zoltán Pincészet

Vörös klasszikus: Szekszárdi Cabernet Franc classic 2017, Mészáros Borház

Rozé klasszikus: Szekszárdi Pinot noir Rosé 2019, Takler Borbirtok

Fehér prémium: Mátrai Paskomi Chardonnay 2018, Szőke Mátyás és Zoltán Pincészet

Vörös prémium: Villányi Franc 2017, Koch Csaba, VinArt Pincészet

Desszert: Intuition No1 Zéta édes szamorodni 2008, Holdvölgy Pincészet

Pezsgő: Tokaji Furmint Pezsgő Extra Brut 2016, Gróf Dégenfeld Szőlőbirtok

Debrecen Város Bora eseményei 2020-ban:

  1. Debrecen Város Bálja 2020 január 18-án, Debrecen Város Bora borszelekció kóstoló
  2. Debrecen Város Bora borvacsora helyi éttermekben (egyeztetett időpontban)
  3. Debrecen Város Bora sétáló borkóstoló 2020. március 27-én a Debreceni Tavaszi Fesztivál keretében, ahol a borszerető közönségnek a borászok kínálják boraikat.
  4. Debrecziner Gourmet Fesztivál 2020. június 13-14-15-án, ahol többek között Debrecen Város Bora borszelekció kóstolására és megvásárlása is lehetőség nyílik.
  5. Bor és Jazznapok 2020. augusztus 6-9-án, ahol Debrecen Város Bora borszelekciót nem csak kóstolni lehet, hanem a borászok részvételével kiscsoportos, interaktív borkóstolókon is részt lehet venni.
  6. A VisitDebrecen Turisztikai Információs pontján egész évben meg lehet vásárolni a borokat.

Első alkalommal 2014. november 29-én a Debreceni Bormustrán mutatta be a város vezetése a „Debrecen Város Bora” címkével ellátott klasszikus fehér és vörösborokat. Ezeket a tételeket 2015-ben az önkormányzat városi rendezvényeken és a nemzetközi delegációk fogadásakor használta és több helyi étteremben is megkóstolható volt. Azóta hagyománnyá vált, hogy minden évben szakmai és társadalmi tagokból álló zsűri választja ki, hogy melyik borászat bora kapja meg Debrecen Város Bora kitüntető címet.

Címkék:
Borok, Gyümölcslevek rendelése