Hajós-Bajai Kékfrankos

Száraz prémium minőségű vörösbor.


1699 -, Ft / 0,75 liter / palack
Karton ár: 6 x 0,75 liter, 10194-, Ft
Egységár: 2265-, Ft / liter

Darabszám:

Prémium Kékfrankos

Meggypiros színű Kékfrankos vörösbor. Lágy selymes illatában meggy, étcsokoládé, enyhe mandula és többféle pörkölési jegy jelentkezik. Szájban igazi, lendületes frankos tannin, sok szép savval, meggyel, eleganciával és könnyedséggel.

Kiegyensúlyozott közepes testű száraz bor. Nem tolakodóan sok, azonban nem is kevés, bárhol, bármikor, akármilyen alkalomból fogyasztható és könnyen megszerethető bor. A baráti beszélgetések elmélyítéséhez, zord téli esték barátságossá tételéhez, meghitt pillanatok még szebbé tételéhez, egyszerű lazításhoz és energizálásra is alkalmas vörös ital. Ebből a fajta borból kell tartani otthon pár palackkal vendégeink megkínálására, ezt az italt nem fogják elfelejteni, mert a találkozás örömteli emlékeiben könnyedén fel tudják idézni illatát és ízét is. Hosszú lecsengésében érett meggy uralkodik egy csipetnyi fűszerpaprikával. 

Fogyasztási javaslat

A Kékfrankos nagyon sok étellel harmonizál, ezek közül kiemelkedő élmény a zsíros húsokkal történő fogyasztása. Csípős, pikáns ételek, sült kolbász, hurka vagy akár paradicsomos pizzák és tészták mellé kortyolgatva sem fog csalódást okozni. Pince-pörkölt, harcsapaprikás vagy egy igazán csípős halászlé mellett szépen ki tud teljesedni.

Étkezés során fogyasztása 16-18 °C-on ajánlott. Önmagában esti borozgatás alkalmával vagy társasági összejövetelek során javasoljuk enyhén behűteni, 14-16 °C-on frissítő hatása fokozódik.

Oltalom alatt álló földrajzi eredet megjelölésű száraz kékfrankos bor. Koch Szőlőbirtok és Pince, Borota.

Cikkszám: b06 Évjárat: 2021 Alkoholtartalom: : 13%
Díjak:

XXVI. Felső-Bácskai Borverseny: arany

Kategória:

Testes vörösborok

kékfrankos vörösbor a Balatonon

Kékfrankos szőlőfajta

A Blaufränkisch az egyik legkorábban fakadó kékszőlő, fiatal rügyei az elfagyás veszélyének vannak a leginkább kitéve, mégis rendkívül szívós fajta. Bogyói vastag héja ezt a tulajdonságát erősíti. Közepesen későn, szeptember végén beérő, bő termésű, rothadásra nem hajlamos.

A borvidék éghajlata és különösen a hajósi terroir adottságai ideálisak a kékfrankos borok számára.

Ausztria Burgenland tartományában és Magyarországon több borvidék népszerű szőlőfajtája. A XX. Század végén számos pincészet az akkor divatosabb szőlő fajtákra cserélte, azonban napjainkban ismét nagy területeken termelik. A hazai szőlők között jelenleg a legnagyobb területen termesztett fajta. Legterjedelmesebb mértékben a Soproni, a Villányi, a Hajós-Bajai, a Szekszárdi, a Tokaji és az Egri Borvidék dűlőin találkozhatunk ültetvényeikkel. Különböző területeken tevékenykedő Pincészetek kékfrankosai eltérő jellegűek.

A kékfrankos bor jól házasítható, jó néhány magyar cuvée bor elsődleges alkotó eleme,  például az Egri,- és a Szekszárdi Bikavérnek is. Tölgyfahordós érlelést meghálálja, ezt a tényt egyre több borászat borának eredményes nemzetközi borverseny szereplése is igazolja. A fajta sehol máshol nem ad olyan remek tulajdonságokkal rendelkező termést, mint a Kárpát-medencében, ezért valószínű, hogy hazai fajtának mondható és egyben a Magyar bortermelés egyik egyedi, jellegzetes fajtája is lehet. Marketing szempontból a magyar és a német elnevezése is jól csengő, a vörös borfogyasztók körében szerethető és eladható.

A Kárpát-medence Pinot Noir-ja, mert hasonló jellegzetes tulajdonságokkal rendelkezik a francia eredetű szőlővel, néhány birtok még össze is házasítja őket, leginkább a borok vörös színének javítása, valamint a savak és tanninok lekerekítésének érdekében. A Cabernet Sauvignon és Franc házasításakor az erős tanninok lágyítása a borász elsődleges célja.

Eredetét tekintve számos teória is napvilágot látott, azonban DNS vizsgálata szerint a hunszőlő (Gouais blanc) és a Blaue Zimmettraube kereszteződésével keletkezett Alsó-Stájerországban. 

A fogyasztók körében savhangsúlyos, gyümölcsös, zamatos, fűszeres, közepes tannintartalma miatti jó ihatóságáért keresett száraz bor. A hajósi pincefalu jó néhány borásza is előszeretettel készít kékfrankos borokat, és szép házasításokat is rejt több pince.

kekfrankos voros-bor hajós-baja


Címkék:

Vörösbor, Száraz, Koch

Információk
  • Szállítás: 2-7 munkanapon belül

  • Termelő: Koch Borászat

  • Készlet: Raktáron

  • Termékkód: b06

Koch Borászat és Panzió
Az Év Bortermelője 2019
.

< Cabernet Sauvignon Prémium
Koch Hajós-Bajai Kadarka >

Borok, Gyümölcslevek rendelése