Rezisztens szőlőfajták kísérlete

Vegyszermentes szőlő

Rezisztens szőlőfajták kísérlete

Szőlészeti kísérlet a birtokon 

Nemzetközi kísérlet részeként Magyar és szerb kutatók, valamint a Koch Borászat együttműködésének köszönhetően április elején új, organikus vegyszermentesen  is művelhető szőlőfajtákból álló ültetvény hoztak létre a Hajós-Bajai pincészet borotai birtokán.- írja a Gusto. 

A fajtagyűjtemény, amely génbank és bemutató kert is egyben, lehetővé teszi az új, rezisztens szőlőfajták megismerését és megfigyelését az Alföld agroökológiai körülményei között.

Magyarországi borászatnál most első ízben hoztak létre ilyen nagyszámú rezisztens szőlőfajtából álló mintakertet: az összesen 33 fajtát tartalmazó gyűjtemény két kutató – Dr. Kozma Pál, a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének osztályvezetője és Dr. Petar Cindrić, az Újvidéki Egyetemhez tartozó Karlócai Szőlőtermesztő Intézet munkatársa – több évtizedes munkásságának legjobb fajtáiból és fajtajelöltjeiből áll.

A szakemberek több mint egy éven át dolgoztak a projekt megtervezésén és az ültetési anyag előkészítésén. A két kutató személyesen is jelen volt a borotai mintaültetvény telepítésénél, és a jövőben is figyelemmel kísérik a növények fejlődését, viselkedését.

Rezisztens szőlőtermelés

A gyűjteménynek otthont adó Koch Csaba régóta elkötelezett a betegségeknek ellenálló, vegyszermentesen művelhető szőlőfajták iránt.

„Hiszek az egészséges szőlőkben, borokban, hiszem, hogy a környezettudatos lét következő fokozata, hogy ne kelljen permetezni a növényeket. Azért hoztuk létre ezt a gyűjteményt frekventált helyen, a birtokközpont mellett, mert közkinccsé akarjuk tenni”

– állítja a hajós-bajai borász, aki a rezisztens, nagy termésbiztonságot adó, minőségi szőlőfajták nemesítésére irányuló fajtakísérletekben már évek óta együttműködik a Pécsi Tudományegyetemmel. 

Egyrészt mikroparcellákon neveli a kutatóintézet fajtáit, másrészt 30 hektáron, kémiai növényvédelem nélkül termeszt két rezisztens borszőlőfajtát, a Bácskát és a Pannoniát.

Forrás:gusto.hu

 

Címkék: Nemzetközi kísérlet rezisztens szőlő nemesítés
Borok, Gyümölcslevek rendelése