Borai mindig tiszták, hibátlanok

Pécsi Borozó

Borai mindig tiszták, hibátlanok

Szünder Dezső személyes blog bornekem.hu

„…Talán a legnagyobb név a tegnapi merítésben Koch Csabié volt… Borai mindig tiszták, hibátlanok, beleköthetetlenek, az egészen alap, hiperes tételek is korrektek, ár/érték arányban verhetetlenek.

Egyre többen, de még mindig kevesen készítenek Cabernet Sauvignon-ból rozét, olyat pedig mint Csaba még kevesebben. Nagyon kerek, nagyon gyümölcsös, nagyon nem populáris, nagyon nem komolytalan tétel, fillérekért…

… A 2009-es év a borszeretők szívébe, tudatába arany évjáratként íródott be. Csaba kései szüretelésű száraz chardonnay-ja mai napig felejthetetlen élmény számomra. Olyan bor, amire az ember talán egész életében emlékszik. A 2013-as hasonló tétel tegnap este ha nem is tudta megugorni azt a szintet, de mindenképpen eszembe juttatta azt a csodás évet. Nem olyan olajos, nem olyan komplex, tömör, de az érett citrusok, a mandarin, a narancs, a narancshéj minden csodás része, íze, illata benne van ebben a borban. A végét pedig szűnni soha nem akaró kesernye zárja, gondoskodva arról, hogy a kései szüretes chardonnay kifejezés és Koch Csaba neve talán örökre összeolvadjon a tudatomban. 15% alkohol, egészen kicsit még kilóg, de alig érezhetően, ez idővel minden bizonnyal teljesen besimul majd a borba. Az ára pedig 2000-2500 HUF, egy ilyen tételért egészen egyszerűen nevetséges.

Jöjjenek a vörösök, kivételesen nem a homokról, hanem Villányból: először egy 2012-es Cabernet Sauvignon. Nem prémium tétel, classic. Egyelőre illatban elvarázsol, ízben még kevésbé mutatja meg értékeit, ám még fiatal, ideje van bőven. Szívem szerint úgy újabb négy év múlva venném elő újra. Meglepően éles a kontraszt a tömény szilvalekvár illata és a nagyon húzós tanninok közt. Utóbbiak teljesen betöltik a szájat, nem hagyva esélyt sem másnak. Jelen állapotában egy komoly, magyaros, paprikás ételhez tudnám leginkább elképzelni, magában semmi esetre sem, csak nagyon bátraknak. Alkohol 14%, ár 3500HUF, szintén ingyen van.

Zárásként pedig a tegnap elérhető legkomolyabb vörös tétel, a Csanád Cuvee 2011-es évjárata. Fele Franc, másik fele pedig fele-fele arányban Sauvignon és Merlot. Életútja elején járó, de már most komplex, összeállt, harmonikus tétel. Piros és fekete gyümölcsök sokasága, harmonikusan, szépen egymás mellett. Közepes test, és talán legnagyobb erénye, hogy ennél többnek nem is akar látszani. A tanninok még meghálálnak pár év fektetést, de egyáltalán nem zavaróak, mint ahogy a magas alkohol is kitűnően integrálódott már a borba. A gyümölcsös jegyeket csupán kiegészítik a hordós fűszeres jegyek, nem írják felül azokat. Kész van, de még sok szép éve van hátra. Alkohol 14,5%, ár 6000HUF körül.”

Szünder Dezső

Pécsi Borozó

Bornekem.hu

Szünder Úr által kóstolt borok árai a cikkben csupán tájékoztató jellegűek, a jóval kedvezőbb pinceárakért keresse fel a webshopunkat, vagy a Koch Borházakat. (szerk)

Címkék: Koch Borászat Szünder Dezső Bornekem.hu Baja Bajai Újbor Fesztivál tájáról
Borok, Gyümölcslevek rendelése