25. Budapesti Borfesztivál előadás

Előadó: Koch Csaba

25. Budapesti Borfesztivál előadás

Budapesti Borfesztivál - Budai Palota

Érdekes egybeesés, hogy idén ünnepli Koch Csaba a 25. szüretét, egyben a Budapesti Borfesztivál is éppen 25. születésnapját tartotta a Budai Palotában szeptember 8. és 11. között.

Szintén az idei év különlegessége volt, hogy Magyarország egyik legismertebb kereskedelmi lánca a Spar (mely a fesztivál főtámogatója) különböző témákban hirdetett borkóstolóval egybekötött előadásokat.

Szeptember 10-én a főtéma a Merlot volt, melyről olyan szakavatott borászok beszélgettek egymással mint Bock József (Villány), Günzer Tamás (Villány), Bodri István (Szekszárd) és Koch Csaba (Hajós-Baja; Villány). A kóstolót Koch Csaba 2015-ös Szekszárdi Merlot-a nyitotta meg, mely komoly tetszést avatott a közel 100 fős vendégsereg előtt. A kóstoló során terítékre került a fajta sokszinűsége, termelési feltételei, érlelési lehetőségei, évjárati észrevételei. A kóstolt borok is szépen bizonyították a fajtában rejlő remek lehetőségeket. Koch Csaba ezen estén még a 2012-es Csanád cuvéevel szerepelt, mely egy klasszikus bordeaux-i házasítás a Merlot fajtával.

Másnap a méltán népszerű Irsai Olivér került terítékre. A résztvevő borászok között képviselte magát az a két borrégió, melyek a legkomolyabban foglalkoznak a fajtával. Az Észak-dunántúli borrégiót Kamocsay Ákos (Neszmély) és Szöllősi Ágnes (Neszmély) képviselte, míg a Duna borrégióból Frittmann János (Kunság) és Koch Csaba (Hajós-Baja) volt a meghívott vendég. Ezen a kóstolón is 8 bor kapott bemutatkozási lehetőséget, a borászok Irsai Olviérjeik után egy-egy szabadon választott borral léptek a közönség elé. Az Irsai kapcsán előkerültek a fajta nevének legendái, valamint érdekes kísérletként ételajánlatotakat tettek a borászok a fajtához. A borkóstolót Koch Csaba 2013-as kései szüretelésű Chardonnay bora zárta, mely ismét zajos sikert aratott.

A Budapesti Borfesztivál ideje alatt a Koch Borászat a fesztivál impozáns helyén, a Savoyai teraszon mutatta be borait a fővárosi közönség számára. A borok fogadtatására nem lehet panaszkodni, a borbarátok újra és újra rácsodálkoztak a borvidék és a Koch tételek sokszínűségére, egyediségére.

Címkék: Budapest Borfesztivál Koch Csaba 5. oldal
Borok, Gyümölcslevek rendelése