Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka

Bor és Piac

Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka

A Bor és Piac hozzánk is ellátogatott!

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a Bor és Piac versenyén bekerültünk Magyarország Legszebb 10 szőlőbirtoka közé. A Bor és Piac stábja egyenként meglátogatta ezt a 10 birtokot, így hozzánk is betértek.

A borászatról készített bemutatkozó:

"Koch Csaba napjaink egyik legsikeresebb, legelismertebb borásza. Családi cége 2014-ben nyerte el az Év Pincészete díjat, és már tavaly is bekerült a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka első tíz helyezettje közé.

Ő az a borász, aki azt a célt tűzte ki maga elé, hogy tevékenységével ne károsítsa saját környezetét, és családja mellett a szőlő is minél boldogabb legyen birtokán. Koch Csaba birtoképítése, eredményes szőlészeti kísérletei, borászati munkája napjainkra már példaértékűek. Birtokán folyamatosan ad teret a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete rezisztens fajták kifejlesztésére irányuló kísérleteinek. Szőlősorai előtt sétálva az ember nem a megszokott fajtanevekkel találkozik, hanem olyan titokzatos jelentésű táblákat lát, mint például „Kozma 13-3-6”, vagy „Cindics Kozmopolita”. De a szőlő szemmel láthatóan jól érzi magát nála, nem feszeng olyan mereven a drótok között, mint másutt. Koch Csaba birtokközpontja Borotán teljesen komplett, hiszen családi otthontól a borászaton, a helytörténeti és a kádármúzeumon át egészen a szállodáig mindent magában foglal, ami elképzelhető. Szinte egy önálló település.

A birtok kiépítésének kezdetei egészen 1996-ig nyúlnak vissza, amikor megvásárolt itt egy több mint száz éve épített, vert falú, 120 négyzetméter teljes alapterületű alföldi verandás paraszt-tanyát, udvarán gyümölcsössel. E bázis köré indult meg az építkezés az anyagi lehetőségei függvényében. 1997-ben megépült a tanya mögötti pince, 2000-ben néhány kisebb raktár, 2001-ben a pince hosszabbítására kerülhetett sor, majd a jelentősebb beruházások és az épületek egységes stílusának kialakítása 2004-től kezdődött, amikor elkészült a családi borászat centruma. Ez az épület központi elhelyezkedésénél, funkciójánál fogva meghatározó eleme a borászat építészeti arculatának. Tekintélyes méreteinél fogva elegánsan viseli a környékbeli (Hajós, Nemesnádudvar, Császártöltés) pincefalvak épületeinek tégla-díszítményeit.

Létrejött hát családi borászatának bázisa, de szükség volt egy olyan építményre, ahol ezeket a borokat be is lehet mutatni, nem beszélve arról, hogy kóstolás után valahol le is kéne pihenni, meg is kéne szállni. Hogy ez is meg legyen oldva, a beruházások új lendületet vettek, 2005/2006-ban elkészült az önálló borkóstoló épülete is. A borászat telkének közepén ideális volt a hely egy borturizmus céljaira kialakított épület számára, félúton a borászat, és későbbi megvalósításra tervezett falusi turizmus szálláshely között. A mintegy 250 négyzetméteres épület a vidéki fogadók hangulatát idézi, elegáns és kényelmes elhelyezést biztosít az ide látogató turistacsoportoknak.

Ahogy teltek az évek, növekedett a birtok, egyre magasabb lett az évi produktum, úgy merült fel az igény egy valóban bő befogadó képességű készáruraktár megépítésére, ami el is készült 2009-ben a régi és új épületek összeépítésével, egy 300 négyzetméteres raktérrel. Koch Csaba azonban ment tovább arra, amerre álmai vonzották. Úgy gondolta, a térség megérdemli, hogy emléket állítson az évtizedek során e környéken élő, tevékenykedő munkaszerető családoknak, az ősöknek. 2011-ben így épült meg a helytörténeti és kádármúzeum épülete, mely a még fellehető, korábban általa is használt régi borászati eszközökkel telt meg.

2012-ben készült el a panzió. Az épület, stílusában illeszkedve a borászat kétszintes fejépületéhez, szintén kétszintes lett. A földszinten a vendégeket egy elegáns előtér fogadja, ahonnan a szobák, lépcsőház és az étkező nyílik. A szállóépület komfortfokozatának fokozása érdekében egy kis wellness részt is kialakítottak, ami szervesen kapcsolódik az épület előtti fedetlen teraszhoz. A földszinten két, az emeleten hat vendégszoba várja a látogatókat. Tervezik a kóstolóépület téliesítését is.

Koch Csaba 120 hektár szőlőt művel, és folyamatosan igyekszik növelni birtokán a jó minőséget adó szőlők, valamint a rezisztens fajták arányát. Célja, hogy egészséges, permetszer-mentes borokat készítsen. Gödöllőre jár agrármérnöki mesterképzésre, tudományos munka keretein belül kísérletezik az általa kifejlesztett termesztéstechnológiával, hagyja a szőlőt szabadon nőni, nem kényszeríti drótok közé, nem is csonkázza. Így keletkezik hát a boldog szőlő, boraitól pedig a boldog kóstoló."

Címkék: Legszebb Magyar Szőlőbirtok Borota Koch Borászat 2016
Borok, Gyümölcslevek rendelése