A Szenes dűlő terméskorlátozott, kézzel szüretelt és válogatott szőlőből készült a SELECTION Cserszegi fűszeres fehérbor.
Ez a magyar keresztezésű szőlőfajta a pincészetünk legnagyobb területen termesztett fajtája. Több borcsaládunknak is tagja, s a legmagasabb minőségét és fajtajellegét a Frisch családban mutatja. Készítése során célunk az elsődleges aromák megőrzése volt. A pincészet termékei közül a legkeresettebb, legnépszerűbb fehér borfajta.
Illatában citrusos, a citrom, a grapefuit és a lime jelenik meg. Ízében markáns savak és ásványosság jellemzi.
Kiváló párosítás az arab vagy az indiai konyha fűszereivel. A magyar konyhában jól harmonizál sonkával, sajttal, vagy akár libamájjal, fehér húsos ételekhez, halakhoz és sajtokhoz is ajánljuk.
Magyar termék. Duna Borrégió, Koch Pincészet Borota.
Hajós-Bajai oltalom alatt álló, eredet-megjelölésű száraz bor.
Fogyasztása 10-12 °C-on ajánlott.
Bakonyi Károly által Irsai Olivér és piros tramini szőlő keresztezéséből nemesített hungarikum borszőlőfajta. Szeptember második felében érő 18-as mustfok feletti enyhén piros borostyánszínű, közép méretű, nem túl tömött lédús fürtöket terem. Magyarországon népszerű a fagyzugos területeken is, mert kiváló fagytűrő képességű szőlő. A csongrádi, hajós-bajai, pécsi, villányi, kunsági, Etyek-budai, Balaton-felvidéki, tokaji és a zalai borvidék pincészetei készítenek terméséből kiváló illatos borokat. Jellegzetes illatának köszönhetően remek pálinka főzhető cefréjéből. Házasításokban leggyakrabban a Sauvignon Blanc, vagy a Pinot Noir-ból készített fehér cuvée borokban találkozhatunk vele.
A cserszegi bora általában muskotályos illatú, fűszeres zamatú, harmonikus savtartalmú, extraktban gazdag, félszáraz, száraz.
Az akkurátus terméskorlátozás, a kézi szüretelés és fürtválogatás, a zárt tartályos szőlőpréselés, majd a zárt acéltartályos, hőmérséklet szabályozott reduktív erjesztés eredménye, hogy a cserszegi fűszeres szőlőfajta valamennyi elsődleges gyümölcsös íz-, illat és zamatos tulajdonságát sikerül megőrizni és a palackba zárni.
Száraz fehérbor