Lovaggá ütés Koch Csaba!

Gasztronómiai lovagrend

Lovaggá ütés Koch Csaba!

Gasztronómiai Lovagrend - Borász

Az illusztris tagokból álló társaság névadója a francia konyhaművészet talán legnagyobb alakja. Az 1954-ben alapított Auguste Escoffier Tanítványai Lovagrendnek világszerte több mint 30 ezer tagja van.

Piros szalaggal ismerik el a szakácsokat (mint például Bíró Lajost), kék szalaggal pedig a gasztronómiához más módon kapcsolódó szakembereket. Koch Csabát a zöld színű szalaggal tüntették ki, amivel a csúcshelyek csúcsbeszállítóit szokták elismerni. Ő az első aki borászként kiérdemelte ezt a megtísztelő címet.

Magyarországon a borászok közül elsőként Koch Csabát érte ez az elismerés. A lovaggá ütés nyilván annak is szól, hogy a hajós-bajai és villányi pincéjéből kikerülő borok sokféleképpen hasznosíthatók az otthoni, de a csúcsgasztronómiában is: illatos és testes fehérborai, gyümölcsös és nagytestű vörösborai egyaránt megtalálták méltó helyüket a legjobb éttermek étlapjain.

Auguste Escoffier a francia konyhaművészet megkerülhetetlen alakja. Az 1935-ben, 89 éves korában elhunyt szakács a hagyományos francia főzést úgy népszerűsítette, hogy a finomkodó stílusból alaposan visszavett, miközben jókora adag frissességet csempészett bele. Tevékenysége nyomán a szakács tiszteletre méltó alakja lett a társadalomnak, a főzés pedig elismert, megbecsült munka lett. Escoffier a konyhaművészetbe alapvető menedzsment-filozófiát integrált: konyhájában az egyes részlegeknek külön vezetője volt, és a tálalás sem a Franciaországban tradicionálisnak mondható összevisszaság alapján történt, mivel nála a fogásokat nem egyszerre tálalták, hanem egymást követve.

Saját éttermének, a Cannes-i Arany fácánnak a felfuttatása után a monte-carlói Grand Hotel konyháját reformálta meg, majd jött a több évtizedes együttműködése César Ritz-cel, és – a Londoni Savoy mellett – számtalan Ritz szálloda gasztronómiai gatyába rázása. Nevéhez fűződik a Pêche Melba desszert megalkotása, illetve a Rossini bélszín (Tournedos Rossini) is. No meg, a mintegy 5 ezer receptet felvonultató 1903-as opus magnum, a Le Guide Culinaire, ami vagy fél évszázadon át volt az ambiciózus szakácsok bibliája. Az Auguste Escoffier Tanítványai Lovagrend tagságával természetesen együtt jár annak felelőssége is, hogy a lovagok legjobb tudásuk szerint építsék tovább a minőségi gasztronómiát Magyarországon.

Címkék:
Borok, Gyümölcslevek rendelése