Nyári kalandokra várva

Olasz Módi.

Nyári kalandokra várva

Inni kellene egy jó fröccsöt avagy így készült az Olasz Módi.

Május van, és mi ülünk a jó hűvös kóstolóteremben, a borászat panziójában. Az ablakokból rálátni a gyönyörű birtokra, virágoznak a 100 évesnél is öregebb körtefák. A háttérben a Pécsi Kutatóintézettel közös mintakertünk, benne az új rezisztens kísérleti fajtákkal, mellette a hamarosan átadásra kerülő új raktár épület és bemutatóterem – itt mindig történik valami fejlesztés.

Az összkép szemet gyönyörködtető, főleg tavasszal, amikor virágba borul a kert. A panzióban ilyenkor sok vendég megfordul, és a látványtól mindenkinek eláll a lélegzete. Ide mindenki egy kicsit kikapcsolódni jön. Borkóstolóinkon ebből a nyugalomból és szépségből is szeretnénk átadni egy kicsit vendégeinknek. Mellettünk a kültéri medence vize már 22 °C-os, tényleg itt a jó idő, csobbanni is lehetne egyet.

Fesztiválszezon aranyban

Kora délután van, az asztalon kávéscsészék, üres poharak. Elégedetten dőlünk hátra hiszen elkészült a végleges fesztiválnaptár erre a nyárra is. Nehéz döntések minden évben: hova menjünk, hova ne. Persze vannak állandó pontok itt is, de jó lenne minden felkérésnek eleget tenni. Az idei fesztiválszezont a csodálatos Rosalián nyitjuk meg, de pont azon a szombaton Pécsett is jelenésünk van a Villányi Aranykóstolón. Idén 50. alkalommal rendezték meg a Villányi Borversenyt, a villányi birtokunk VinArt pincészet összesen 4 nagy aranyéremmel, 2 aranyéremmel és 4 ezüstéremmel gazdagodott, különdíjat kapott a 2015-ös Super Merlot mely a borvidék legjobb Merlot-ja lett. Nagy az öröm! Pécs, és Budapest után Szegedre utazunk 10 napra, majd ezt követi a már hagyományosnak mondható Bajai Halászléfő- ző fesztivál, augusztusban Debreceni Bor és Jazz Napokra látogatunk el, majd a budai Vár, és a szegedi Dóm-téri borfesztivállal zárjuk az évet, ha csak a nagyobb rendezvényeket említjük. A kisebb helyei megmozdulásokon kívül lesznek egy-egy napos programok, mint Szekeres Adrien stúdiókoncertje a Pannónia Filmstúdióban, vagy a Pezsgő Júniusi kóstoló a Corinthiában. Ismét tartalmas nyár elé nézünk. Az elkészült fesztiválterv felett beszélgetünk, hol milyen borral jelenjünk meg, ki hova tud, szeretne menni. Közben a látvány terveinken az új arculati elemeink: idén egy kicsit ezen is változtatunk, frissítünk.

Fröccsöt mindenkor

„A munka végeztével igazán ihatnánk már egy jó fröccsöt…” – hangzik el a szokásos mondat, majd a hűtő előtt állva kicsit elgondolkodunk: Inni kellene bizony, de miből? ,,Roséból!”– Hangzik el egy javaslat a hátunk mögött. De vajon melyikből? Az illatos, különleges Néróból? A komoly erőket felvonultató elegáns Frisch Rosé Cuvée-ből? Netán az örök kedvenc Cabernet Sauvignon rosé kerüljön a pohárba? Megérdemelné, most választották Bács-Kiskun megye borává! De nem, mégsem! Az igazi fröccs mégiscsak fehérborból kell, hogy készüljön. A felső polcon sorakoznak az illatos boraink. Könnyed Irsai, frissítő cserszegi, ahogy a nagykönyvben meg van írva, palackozás előtt egy kis CO2 -vel megbolondítva. Igazi illatbombák vibráló savakkal. Nem rossz, de valami férfiasabbat keresünk… Na és az új borcsalád, a Frisch? Ebbe a terméskorlátozással és dűlőszelekcióval alkotott illatos, mégis tartalmas, ásványos boraink kerültek. A cserszegi és Irsai mellett chardonnay (ejtsd: sárdoné) is helyet kapott közöttük. A chardonnay itt a mészben és tápanyagban gazdag bácskai feketeföldön szép savakkal, gazdag íz- és illatvilággal érik be. Ebből a fajtából készült a pincészet első pezsgője is, egy Chardonnay brut pezsgő, mely az eddigi pezsgőkészítési hagyományoktól eltérően egy kicsit érettebb chardonnay alapanyagból készült. Elegáns, gazdag illatokkal és szép testtel rendelkezik, igazi gyöngyszem a 2016-os évjáratból. Idén már társul mellé egy cserszegi fűszeresből és egy roséból készült pezsgő is. „De térjünk vissza az eredeti gondolathoz, igyunk egy igazán jó fröccsöt!” Koch Csaba dédapja még Kadarkából készített sillerbort ivott télen, s nyáron fröccsöt is készített belőle. Próbáljuk meg a 2015-ös Prémium Kadarkát?... Kiskőrösön a Nemzetközi Kadarka versenyen championdíjat kapott! „Már nem csak mi mondhatjuk rá, hogy a világ legjobb kadarkája!” – mosolygunk egymásra a poharak felett. De mégsem! Talán a Frisch borcsalád kadarkája legyen az vagy egy rosé cuvée fröccs? Egy igazi „pirosbor”, ahogy becézzük. Persze ha a gyümölcsösség a lényeg, itt van a Francia Módi is! Villány könnyed arcát szerettük volna bemutatni ebben a borban, a komoly és tanningazdag cabernet sauvignon és cabernet franc mellett valami légiesebbet. A  Francia Módi mégiscsak egy életérzés, elegáns, de jóivású, a fő francia fajták közül a merlot dominál benne, a cabernet sauvignon és franc mellett. Az Alliance Françise nemrég választotta Magyarország legfranciább borának, mindemellett a Szegedi Tudományos Egyetem Orvoskarának bora is. Hiába, egy igazi Francia Módi…

Olasz Módi

Elkanyarodtunk, még mindig nincs meg a tökéletes fröccsborunk. Csaba arról mesél, amikor ő gyerek volt, a nagyapjától mindig kapott egy pici pohárba fröccsöt. Nagyszerű, friss, illatos rizlingszilvániból készült. Emlékszik az ízére, és arra, hogy akkor ő is „nagynak” érezte magát. Hasonló nagyszerű bort készített Csaba 2017-ben: egy rizling alapú házasítást rajnai rizling, chardonnay és egy csipetnyi cserszegi fűszeressel. Elő is vesszük a borhűtőből, nézzük, ízlelgetjük. Teszünk bele egy kis szódát. Megvan! Tökéletes! Kiülünk a panzió teraszra, és ezzel a borral koccintunk az idei nyárra. Fröccsözünk a nyári kalandokra várva, amiket már karnyújtási távolságban érzünk. Friss gyümölcsösség, játékos savak. Könnyed, mégis izgalmasan egyedi. Micsoda mediterrán életérzés, lassan kortyolva élvezzük a bort, és egy kicsit magát az életet is. Dolce far niente. Az édes semmit tevés.

Címkék:
Borok, Gyümölcslevek rendelése