Borászati hírek 2016 II

Négy vörösborunk is Borkiválóság!

Borászati hírek 2016 II

2016. évi Vörösborok Országkóstolójának eredményei

A közelmúltban lezajlott a Nemzeti Borkiválóság Program 2016. évi Vörösborok Országkóstolója, amelyen egy hajós- bajai és három villányi tételünk is Borkiválóság minősítést kapott! A 2015-ös Hajós-bajai Kadarka, a Vin Art Pincészet 2012-es Cabernet Sauvignon Prémium, valamint ugyanezen évjáratú Cabernet Sauvignon Classicus és Villányi Csanád Cuvée is elnyerte az elismerést. Ezek a borok így helyet kapnak a Borkiválóságok Könyve 2016 - Vörösborok kötetben.

25. Jubileumi szüret

Elkezdődött a Koch Borászatnál

Szüret 25.

A napokban kezdetét vette a 2016-os szüret a Koch Borászatnál, szám-szerint ez már a 25-ik jubileumi ilyen esemény a birtok életében.  2016-ban a Hajós-Bajai és Villányi borvidékéről összesen 150 hektárról 13 fajtát szüretelhet a Koch és Vinart  borászat. Elsőként a méltán népszerű illatos, és könnyed bort adó Irsai Olivér szőlő kerül a szüretelők ládájában Hajósról.

A tulajdonos Koch Csaba nyilatkozott a 2016-os évjáratról: „Az eddigi tapasztalatok nagyon kedvezőek. Azt mondhatom, ha hosszú meleg és száraz őszhöz lesz szerencsénk a következő hónapokban, úgy nagyon szép alapanyagokkal tudunk dolgozni. Ez a 25-ik szüretem, ez komoly mérföldkő a borászat életében, érdekes visszanézni honnan indultunk, és most hova érkeztünk. Ám még érdekesebb az, hogy hova szeretnénk még fejlődni a következő 25 évben! Terveink között szerepel, hogy a jövőben komplett bioborászatot hozunk létre, valamint a boraink minősége a jövőben is egyenes ágon emelkedjen. A Villányi birtokon komplex, prémium borokat szeretnék készíteni a cabernet sauvignon fajta mellett cabernet franc és syrah fajtákból is. Hiszem azt, hogy a hagyomány és az innováció kéz a kézben kell, hogy járjon!"

Elismerő szavak Habány Leventétől

Csanád Cuvée 2012

Habány Levente borászatunk 2012-es Csanád Cuvée tételét 2016. tavaszán a VinCE-n kóstolta, amelyről most elismerő szavakkal nyilatkozott blogján:

Csanád küvé Villány vörösbor

"Két okom is akadt, amiért mindenképpen meg akartam kóstolni a Csanád küvét. Egyik, hogy a Koch Borászat volt 2014-ben az év pincészete, és úgy gondoltam, a zászlósbor (mármint a VinArt zászlósbora, de hiszen a bor "felelőse" ugyanaz) lesz az, ami legjobban interpretálja, miért ítélték neki ezt az elismerést. A másik természetesen a név, hiszen Csanád nevű fiam is van, és rögtön az jutott eszembe, milyen stílusos lenne a születésnapján Csanád küvével koccintani az egészségére. Persze egyelőre csak a felnőttek, vele majd először akkor, ha pont kétszer ennyi idős lesz, mint most.

Szemet gyönyörködtető sötét rubinszín. Illata telt és fűszeres, életútja elején. Piros és fekete bogyós gyümölcsökkel teli kosár, egy kis bőrös animalitással kiegészítve. Érezni benne a csodajó 2012-es évjárat minden előnyét, érett, élénk, precíz. Nem akar izomkolosszus lenni, és ez meghálálja magát. A magas alkohol és magas tannin szépen integrált, nem lóg ki, bár a test csak közepes, de így elegáns. Viszont a tannin egy kicsit szárító, ugyanakkor még lesz ideje kerekedni. Ízében a gyümölcsös jegyek dominálnak, amit a hordós és palackos érlelés jegyei ízlésesen kiegészítenek. Elsősorban és nagyon élvezetesen feketeribiszke. Tökéletes fajtaösszetételnek is mondhatnám, ugyanis nagyon szeretem a cabernet franc alapú házasításokat, ha jó a franc alap. Itt jó... a franc érett és kiváló textúrát ad, a sauvignon remek ízjegyeket és fűszerességet, a merlot kellemes bársonyosságot. Ugyanakkor nem túlzott a bor összetettsége, könnyű inni, ami külön erénye ilyen rendkívüli melegben. Közepesen hosszú lecsengése a gondosan nevelt bor megelégedettségének érzését nyújtja. A kicsit fás, szárító tannin nemes, vörös húsok, vagy egy jó fokhagymás vagdalt társaságában megszelídül, jó hasznát látjuk. Kiváló lesz a száraz minőségi vörösbor születésnapi köszöntőnek!

Ahogy nézegettem, a borvidéki szakértő zsűri is így gondolta, hiszen aranyéremmel díjazta:

villanyiborvidek.hu

A blogbejegyzés: http://www.borbecsus.hu/news/koch-pinceszet-csanad-cuvee-2012/

Koch Csaba lesz a Hódmezővásárhelyi Borverseny elnöke

Borverseny elnökség

Hódmezővásárhelyi Borverseny

A napokban Koch Csabát  felkérték a Hódmezővásárhelyi Borverseny elnökének, amelyet ő örömmel el is fogadott. Az elnöki tiszt betöltése mellett Csaba egy szakmai előadást is tart a rendezvény résztvevőinek, amelynek keretein belül bemutatja a nyertes borászokat.

A borverseny időpontja: 2016. augusztus 18.  10:00-14:00

A szakmai előadásra és a borászokkal való beszélgetésre 18:00-tól kerül sor.

Évadzáró borkóstoló a kecskeméti Koch Borkereskedésben

Két termes, telt házas borkóstolóval értékelte az idei borászati sikereit Koch Csaba

Borkóstoló Kecskemét

Többet adni! - ez a filozófiám, mind az üzletben, mint az általam készített termékekben - mondta Koch Csaba a teltházas évadzáró borkóstolón a kecskeméti Koch Borkereskedésben. Az est folyamán a résztvevők a díjnyertes tételek kóstolása mellett meghallgathatták a borász évértékelő beszédét az üzletnyitásról, az új boroscímkékről és a mozgalmas év egyéb eseményeiről.

Az est részletes beszámolója:

https://hirosveny.hu/hirek/koch-csabat-sikerre-itelte-ez-az-ev

Legyen a Koch Borászat a Legszebb Magyar Szőlőbirtok!

Bor és Piac pályázat

Bor és Piac pályázat

A Bor és Piac idén is keresi a LEGSZEBB MAGYAR SZŐLŐBIRTOKOT!

A pályázók között a Koch Borászat is szerepel, egy regisztrációt követően Te is szavazhatsz ránk!

http://www.borespiac.hu/…/8/szolobirtokok/koch-boraszat/256/

Élő legenda járt a Koch Borkereskedés Kecskemétben!

Bock József

Bock József Borász

Bock József Koch Csaba meghívására csütörtökön személyesen tartott borkóstolót Kecskeméten. Az esemény nagy népszerűségnek örvendett, ugyanis a megszokott egy termes kóstoltatás helyett az este két helyiségben zajlott a borest. A villányi borász őszintén mesélt őseiről, a hitvallásáról, az élete nagy állomásairól, a szőlőről, a technológiáról, és persze a borokról, a borairól. Részletes beszámoló a nagyszerű estéről: http://hirosveny.hu/hirek/elo-legenda-jart-koch-borkereskedesben.

A Magyar Borszakírók körét láttuk vendégül!

Az Alföld dicsérete

Alföldi borok

Dlusztus Imre, a szegedi borfesztivál alapítója, az elitbor.hu főszerkesztője és számos boros témájú könyv szerzője, illetve Győrffy Zoltán, a Pécsi Borozó főszerkesztője és többek között a Portugieser du Monde borverseny szervezője sokat ugratták egymást, hogy ugyan kinek a borrégiója jobb. Elhatározták, hogy előbb-utóbb megtartják azt a párviadalt, ahol a Pannon borrégió (Villány, Szekszárd, Pécs és Tolna), illetve a Duna borrégió (Kunság, Hajós–Baja és Csongrád) mérkőzik meg egymással.

A teljes cikk itt olvasható: http://www.vincemagazin.hu/2016/06/az-alfold-dicserete/

Francia borászok látogattak Bács megyébe

Patrick Guiraud

Francia borászok a megyében

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat és a Koch Pincészet meghívására Magyarországra látogatott Patrick Guiraud bioborász, a francia Homoki Borok Védelméért és Népszerűsítésért Felelős Testület elnöke és Raymond Cres agrárszakértő. A többrétű szakmai tapasztalatcserének köszönhetően a két ország szakemberei hasznos tudással gyarapodtak, ezzel is mélyítve a két bortermelő vidék kapcsolatát. A vendégek látogatásának részletei: https://hirosveny.hu/

Címkék: Nemzeti Borkiválóságok Borászat háza tájáról
Borok, Gyümölcslevek rendelése