Bort inni nőként kacér és elegáns

Bor és Nő

Bort inni nőként kacér és elegáns

Bort inni nőként egyszerre kacér és elegáns

 Illik-e hozzánk, nőkhöz a bor? Természetesen! Fehér Anna bortechnológussal, a kecskeméti Koch Borkereskedés üzletvezetőjével eloszlatunk néhány tévhitet a nők és a bor kapcsolatáról, valamint kértünk tippeket, milyen palackot bontsunk egy nyáresti beszélgetéshez, milyet egy bográcsozáskor. Sőt, már azt is tudjuk, mi a titka egy jó fröccsnek!

Trendalelke: Vannak-e kimondottan női borok? Melyek ezek?

Fehér Anna: Amikor Egerben tanultam, találkoztam a “kontyalávaló” kifejezéssel - ez mindig egy nagyon illatos, általában édes bort jelölt. Zavart, hogy úgy gondoljuk, egy női bor csak édes lehet. Való igaz, hogy a desszertborokat inkább fogyasztják a hölgyek, de alapvetően ez egy rossz séma, mert aki kicsit ért a borokhoz vagy érdeklődik a téma iránt, az nemtől függetlenül ugyanazt az utat járja be. Kezdve a könnyed, illatos, fehér borokkal, mint az Irsai Olivér vagy a Cserszegi fűszeres, a rozékon át - mivel nyár van, egész Magyarország rozé fröccsözik -, eljutunk a nagyon komoly vörösborokig, amiket az ember télen fogyaszt szívesebben. A kort figyelembe véve is bejárunk egy ívet. Szakmabeliként mondom, én sem egy Barrique Cabernet Sauvignonnal kezdtem a pályafutásomat. Olyan, hogy női bor, számomra tehát nincs, inkább azt mondanám, akadnak könnyedebbek, populárisabbak, amiket a hölgyek jobban kedvelnek. Ez azonban nem szabály, hanem megközelítés.

Milyen bort ajánlanál egy könnyed, csacsogós nyári estéhez?

Jó időben fehér és rozé közül választanék. A Koch Borászatnak van a szezonra egy “Nyári kalandok” válogatása. Tartunk nagyobb kiszerelésű borokat (3 literes bag in box), köztük van például Chardonnay és Kékfrankos Rozé, a klasszikus 0,75 literesek közül a prémium borcsaládunkból egy Irsai Olivért, Cserszegit vagy a legnépszerűbb borunkat, a Cabernet Sauvignon Rozét tudnám elképzelni, utóbbit tisztán vagy fröccsnek. Ezek a mi nyári beszélgetős boraink.

Mi illik a klasszikus nyári ételekhez, például egy lecsóhoz vagy egy grill partyhoz?

A régiónk és a mi borászatunk is nagyon szerencsés a tekintetben, hogy a boraink megtalálják az utat a különféle ételekhez. A reform konyha remekeihez - saláták, halak, csirkemell - a fehér és a rozé borokat ajánljuk. A pörköltekhez, egy jó halászléhez és a hozzájuk hasonló magyaros ételekhez a Kadarkát javasoljuk, de egy Cabernet Sauvignon ugyancsak remek választás. Nyáron vörösből is a könnyedebb borok esnek jól, nem a magas alkoholtartalmú, testesebb tételek.

Bár többnyire a férfiak isszák, mi, nők is szeretjük a fröccsöt. Milyen borból készül a legfinomabb?

Nagyon fontosnak találom elmondani, mekkora tévút, hogy egy rosszabb minőségű borra azt mondták, fröccsnek még jó lesz. Csak jó borból lehet jó fröccsöt készíteni, és az is alapvető, hogy megfelelő savtartalommal rendelkezzen a választott, abból esik ugyanis legjobban. A fehér és rozé borok közül érdemes válogatni, számomra az ideális választás egy reduktív, friss Cserszegi Fűszeres! Hangsúlyoznám, nem sértés, ha valakinek a reduktív borából fröccsöt készítenek. A régiónk borai is kiválóak szódával, nagyon erősek vagyunk ebben a kategóriában.

Láttunk mostanság különféle ízesített fröccsöket…

Igen, divat lett a borkoktél, de én nem látok fantáziát benne. Lime és/vagy mentalevél kerül ilyenkor bele, netán üdítő, de azért kétlem, hogy bármely borász örülne annak, ha Sprite-tal felöntve találkozna saját tételével. Úgy gondolom, a bor nem koktélalapanyag, mint ahogyan a curacao meg épp ellenkezőleg, csak koktélban használatos, önmagában nem fogyasztjuk.

Szép számban képviseltetik magukat a hölgyek a Koch Borkereskedés gasztroszínházi estjein is

Nem kell félnünk, hogy nem túl nőies dolog fröccsözni?

A borozás mindig is rejtett némi eleganciát, kifinomultságot magában. Gondoljunk a filmekre! Soha nem láttam még olyat, hogy a férfi, miután megfőzte a vacsorát, felbont egy dobozos sört szíve választottjának… A fröccs pedig ad egy kis plusz szabadságot. Hozzánk, nőkhöz igen is jól illik a bor. Egyszerre kacér és elegáns.

Vannak lényeges eltérések a nők borfogyasztási szokásaiban a férfiakhoz képest?

A borok 60 százalékát mi, nők vásároljuk, mert mi vagyunk a bevásárlásért felelősek általában. Persze minket pedig azért némileg lehet befolyásolni a szép címkével, hazudnék, ha azt mondanám, én nem veszek le előbb egy esztétikailag ötcsillagos üveget a polcról - pedig szakavatott vagyok. Számít persze az ár-érték arány is, ezt is szem előtt szoktuk ugyebár tartani. Úgy vélem, sokkal nagyobb piaci szegmensnek kellene ránk fókuszálnia, hiszen mi vagyunk az igazi vásárlóerő. Fogyasztóként azonban nem látok nagy különbséget a nemek között.

Olvastuk, hogy a nők megveszik és megisszák, a férfiak inkább érlelgetik évekig.

Nem tapasztaltam még ilyen eltérést. Nemtől függetlenül ha van egy olyan bor, ami alkalmas arra, hogy 5-10 évig érleljék, akkor abból be fognak vásárolni és elteszik.

Koch Csaba és Fehér Anna

Úgy tudjuk, a nők ízérzékelése kifinomultabb… Igaz ez?

Sokkal precízebben kóstolunk. Van olyan borász, akinél a forgalomba hozatal előtt a legnagyobb szűrő és kritikus a felesége - mindegy, milyen a bor analitikája, mi a szakvélemény, a legfontosabb, hogy neki elnyerje tetszését. Jobban fel tudjuk idézni az ízeket is.

Hogyan lehet nőként boldogulni a borász szakmában, ami hagyományosan férfi munka?

Dinamikusan nő a létszámunk, én nem is éreztem soha hátrányát, hogy nőként próbálok érvényesülni egy férfias szakmában. Az a tapasztalatom, hogy az egyéni készségek számítanak. De persze, ha egy társaságban ha kiderül, mivel foglalkozom, onnantól enyém az este, de ennyi előnyöm azért csak lehet…

Miben rejlik a Koch Borkereskedés és a Koch borok titka?

Nagyon régóta ismerem Koch Csabát, rendkívül tehetségesnek tartom, nem csak őt, de a borait és nagyra becsülöm.  Csaba kiváló érzéke és a jól kiválasztott fajták elengedhetetlen tényezői a sikernek. 27 féle borral foglalkozik a borászat, én még nem vettem le olyat a polcról, ami nekem ne ízlene. Bárhol, bármilyen alkalommal vagy rendezvényen megállják a helyüket a Koch borok. A kecskeméti üzletünk kínálatában a hangsúlyt a régióra helyezzük, meglehetősen lokálpatrióták vagyunk, nincs mit tagadni, szívügyünk az Alföld. De remek borászokkal dolgozhatunk együtt a többi borvidékről is. Kecskeméten megtaláltuk a helyünket, és ezért borzasztóan hálásak vagyunk. Úgy gondolom, az az erősségünk, hogy aki egyszer bejön hozzánk, az újra és újra visszatér. Látja, hogy hitelesek vagyunk, hogy valóban pinceáron tudja megvásárolni Magyarország legszebb borait, tényleg értünk hozzá, és szeretjük ezt csinálni. Ezt a vásárló érzi. Legyen az nő, vagy férfi.

Mit kínál a Koch Borkereskedés?

A legjobb magyar borok pinceáron – kedvezményes árak, mintha az adott borásztól vásárolná.

30 pincészet válogatott borai - Bock, Koch, Frittmann, Mészáros, Gál, Polgár és még sok más neves pincészet.

Szakértői bortanácsadás – Fehér Anna személyében végzett bortechnológus kalauzolja az üzletben a vásárlókat.

Szombati egész napos nyitvatartás – keddtől szombatig 10.00-18.00 (hétfőn és vasárnap zárva).

35 fős rendezvényterem, mely remek helyszíne hangulatos családi és céges rendezvényeknek.

Ingyenes parkolás lehetőség az üzlet előtt.

Címkék:
Borok, Gyümölcslevek rendelése