2018. évi borversenyek, eredmények

Díjazott borok

2018. évi borversenyek, eredmények

Aranyló Koch rosék - Országos rosé borveseny

Szépen szerepeltek a borászat rosé borai az Országos rosé borversenyen

A bíráló bizottság tagjai Miklós nevű borászok, valamint a 2016. és 2017. évi borversenyen is rozé borukkal aranyérmeket nyert szakemberek. A borverseny elnöke Dr. Kállay Miklós úr, a Szent István Egyetem Szőlészeti és Borászati Intézet emeritus professzora volt.

Az aranyló Koch rosék

Szépen szerepeltek Koch Csaba rosé borai, 2018-as Hajós-Bajai Premium Cabernet Sauvignon rosé bora aranyérmes lett, villányi birtokának a VinArtnak 2018-as Rosé Cuvée bora pedig a borverseny második legmagasabb pontszámot kapott bora lett.

Francia Módi a PTE vörösbora -A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Bora

Francia Módi a PTE vörösbora

Villányi cuvée és Tribus cuvée lett a Pécsi Egyetem Bora

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Bora kitüntető címre idén is mind a négy - pécsi, szekszárdi, tolnai és villányi - borvidékről érkeztek nevezések, 17 pincészetből összesen 41 bort indítottak a versenyen a boros gazdák. A két kategóriagyőztes végül a fehérborok között a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének 2017-es évjáratú száraz Tribus cuvée-je lett, míg a vörösek mezőnyében a Koch Borászat 2015-ös évjáratú Francia Módi classicus száraz vörösbora utasította maga mögé a vetélytárs nedűket. A nyertes borászoknak az oklevelet Miseta Attila, a PTE rektora adta át hétfő délután az egyetem Szenátusi tanácstermében.

 A vörösborokat előzetesen a Pécsi Borozó gasztronómiai és bormagazin borászokból, borkereskedőkből, sommelier-ékből és szakújságírókból álló szakmai zsűrije bírálta. A hagyományoknak és az előírásoknak megfelelően „vakon” pontozott a fináléban a társadalmi zsűri, vagyis a bírálók az évjáraton kívül nem tudhatták, milyen nedűt kóstolnak és pontoznak éppen. Ahogy a korábbi években, az idén is két kategóriában hirdetett győztest a Pécsi Tudományegyetem, legjobb fehér-, és legjobb vörösbor kategóriában.

Előbbiben a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének 2017-es évjáratú Tribus cuvée minőségi száraz fehérbora utasította maga mögé a mezőny többi borát. A győztes „szőlőlét” Hevér László, a kutatóintézet főborásza mutatta be az eredményhirdetést követően.

Vörösbor kategóriában a Koch Borászat 2015-ös Francia Módi minőségi száraz vörösborrát hirdette ki győztesnek a Pécsi Tudományegyetem. Az erről szóló oklevelet Koch Csaba, borász vehette át, aki természetesen be is mutatta a bort a PTE képviselőinek.

1 különdíj, 3 arany, 5 ezüst - Sikeresen szerepeltek a Koch borok az 39. Országos Borversenyen.

Koch borok 39. Országos Borverseny

Közel 200 résztvevő − elsősorban bortermelők, valamint az agrárium számos szakmai szervezete és a kormányzati szervek képviselői − jelenlétében, ünnepélyes keretek között zajlott le július 10-én, Budapesten az Országos Borverseny (OBV) eredményeinek ismertetése, valamint a szakmai zsűri által kiválónak minősített borok termelőit megillető díjak átadása. A hazai szőlő-bor ágazat legszélesebb merítésű, egyben legismertebb bormustrája idén mind a versenyre nevező termelők száma, mind a nevezett tételek tekintetében rekordot döntött. A díjakat Dr. Nagy István agrárminiszter, Font Sándor az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke, illetve Légli Ottó a Borverseny elnöke adta át.

A budapesti rendezvényen Légli Ottó, az Országos Borversenyt szervező Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) elnöke köszöntőjében elmondta, hogy a 2018-ban immáron 39. alkalommal megtartott verseny ismertsége, illetve elismertsége az elmúlt évek tudatos munkájának eredménye. A HNT, mint a szőlő-bor ágazat szakmai önkormányzata olyan feltételrendszert alakított ki, amely biztosítja, hogy a magyar bortermelők teljes köre − az egyéni termelőtől kezdve a családi borászatokon át a nagygazdaságokig −érdekelt legyen a szakmai megmérettetésben. Az OBV valójában nem egy önálló borverseny, hanem egy háromszintű országos borverseny-sorozat csúcsrendezvénye, amelyen a termelők a helyközségi, illetve borvidéki versenyeken már eredményesen szerepelt tételeikkel vesznek részt. A nevezés nem csak az objektív szakmai megmérettetés, a hazai és nemzetközi szakértők által alkotott zsűri részéről adott visszajelzés érdekében vonzó a termelők számára, de amiatt is, hogy az OBV-n eredményesen szerepelt borok alkotják azt az „elit borszalont”, ami meghatározó szerepet, illetve kiemelt támogatást kap a különböző a nemzetközi promóciós akciók lebonyolítása során.

A Koch Borászat összesen 1 különdíjat, 3 aranyérmet, és 5 ezüstérmet szerzett, ezzel az eredménnyel a borverseny egyik legsikeresebb borászata lett.

Hajós-Bajai Frisch Rosé Cuvée 2017- Takarék Csoport Különdíja, aranyérem

Villányi Cabernet Sauvignon Prémium 2012- aranyérem

Villányi Cabernet Sauvignon Prémium 2015- aranyérem

Villányi Super Merlot 2015- ezüstérem

Hajós-Bajai Premium Cabernet Franc 2013- ezüstérem

Hajós-Bajai Premium Cabernet Sauvignon Rosé 2017- ezüstérem

Hajós-Bajai Olasz Módi Cuvée 2017 - ezüstérem

Hajós-Bajai Frisch Cserszegi Fűszeres 2017- ezüstérem

Szent György Napi sikerek - Szépen szerepeltek a Vin-Art borok Siklóson

Szépen szerepeltek a Vin-Art borok Siklóson

35-ik alkalommal rendezték meg a Szent György Napi Borversenyt Siklóson. Koch Csaba villányi birtoka a Vin-Art pincészet ismét komoly sikereket tudhat magának: a beérkezett 295 minta közül a negyedik és ötödik legmagasabb pontszámot kapott bor is Koch Csaba keze munkáját dicséri.

A teljes eredménylista:

Vin-Art Villányi Cabernet Sauvignon Prémium 2012- Arany.

Vin-Art Villányi Cabernet Sauvignon Prémium 2015- Arany.

Vin-Art Villányi Csanád Cuvee 2012- Arany.

Vin-Art Villányi Csanád Cuvée 2015- Ezüst.

Vin-Art Villányi Rose Cuvée- 2017- Ezüst.

Vin-Art Villányi Csanád Cuvée 2011- Ezüst.

Vin-Art Villányi Francia Módi 2015- Ezüst.

Vin-Art Villányi Cabernet Sauvignon Classicus  2013- Ezüst.

Vin-Art Villányi Portugieser 2017- Ezüst.

Címkék: 2018 borversenyek
Borok, Gyümölcslevek rendelése