Az Organic fehér bioborok második képviselője az Ister, nevét a Duna görög nevéről kapta. Vegyszermentes ökológiai termesztés és az adalékanyagok teljes mellőzésével készített biobor.
A természet komplex gyümölcsössége dominál illatában és ízében ebben a kedves borban. Világos zöldessárga színű. Üde hatású szőlővirág illattal, és kellemes lágy savtartalommal rendelkezik. Kellemes barackos kortyot követően őszibarack, zöldalma és kissé megbújva citrusok érezhetők.
Fogyasztását pince hőmérsékleten 10-14 °C-on fehér húsok, halas ételek, friss saláták, savanyú káposztás hagyományos magyar ételek mellé ajánljuk.
Tisztán és fröccsként fogyasztva is hihetetlenül finom ital. Szóda ízlés szerinti mennyiségű hozzáadásával zamatai, aromái megélénkülnek. A frissítő hatás fokozása érdekében próbáljuk ki a Magyar emberek által leginkább szokásos, jól bevált keverési arányú fröccsök valamelyikét!
Fröccs fajta | Ister biobor/dl | szóda/dl |
---|---|---|
Kisfröccs | 1 | 1 |
Nagyfröccs | 2 | 1 |
Hosszúlépés | 1 | 2 |
Házmester | 3 | 2 |
Kőműves | 25 | 50 |
Minőségében a Rajnai Rizling fajtához hasonlítható, ízében illatában pedig a Rizlingszilvánihoz áll a legközelebb. Duna-Tisza közi oltalom alatt álló földrajzi jelzésű száraz fehérbor.
Magyar termék - Hajós-Bajai Borvidék
Hibrid fehérborszőlő Szerbiában Bácska néven bejegyzett organikus fajta. Idősebb tőkén bő termését szeptember középső harmadában szüretelik. Cukortartalma általában 18 MM° körül alakul, míg titrálható savtartalma alacsony (6-7 g/l). Az Ister szőlőből készített biobor jellegzetes gyümölcsös zamatú, kellemes fehérbor. Házasításra is remekül felhasználható.
Organikus termesztésre alkalmas, mert peronoszpórára, lisztharmatra és szürkerothadásra sem érzékeny.
Zöldmunka igénye alacsony. Fagytűrő képessége kiváló, a terroir adottságaival és vízellátottságával szemben viszont igényes. A Hajós-Bajai Borvidéken képes magas minőségű termést adni jellemzően minden évjáratban.
Az Ister név a Duna alsó szakaszának görög neve. A fajta nemesítői hozzájárultak az eredetileg Bácska névre keresztelt szőlőfajta és a belőle készített borok Ister néven való forgalomba hozatalához.
Bioborok Magyar definíciója: Hivatalos biotermékek ellenőrzésére jogosult szervezet által minősített, ökológiai rendszerben termesztett szőlőből készült adalékmentes borok.
Ökológiai termesztés: Műtrágyák, szintetikus növényvédő szerek, hormonális szabályozók, terméskötődés fokozók négy éven át tartó teljes mellőzése. A növények védelmében csak természetes anyagok használata. Réz, kén, vízüveg, kőporok, növényi olajok, kivonatok és különböző teák alkalmazása. A talaj szerves trágyázása. Rovarkártevők ellen rablóatkák, és madárodúk telepítésével, egyéb ragadozók telepítésével való védekezés. A felhasznált energia lehetőség szerinti megújuló forrásokból való biztosítása. Kézi munkaerő alkalmazása a termesztés és a betakarítás, valamint a feldolgozás során.
Ahogy Észak-Európában és Amerikában, úgy a magyar vásárlók körében is egyre népszerűbb az ökológiai rendszerben előállított natúr borok fogyasztása. A tendenciára reagálva egyre több pincészet áll át a vegyszermentes gazdálkodásra és szerzi meg a tevékenységhez szükséges minősítést.
BIO Minősítés:
Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. Tanúsítvány száma: 102403122
fehérbor