FRISCH Irsai Olivér Selection

Gyümölcsös száraz fehérbor


1890 -, Ft / 0,75 liter / palack
Karton ár: 6 x 0,75 liter, 11340-, Ft

FRISCH SELECTION Irsai Olivér

A korai érésű, augusztus közepén az első szüretelt magyar szőlőfajta pincészetünknél az Irsai Olivér. A SELECTION fehérbor terméskorlátozott szőlőterületekről kézzel szüretelt és válogatott termésből készül.

Színe, illata és íze is a szőlőfajta jellegzetes tulajdonságait hordozza. Kirobbanó muskotályos szőlő illat fréziával, bodzával és citrommal. Ízében ropogós szőlő, citrom és sós-ásványosság jelenik meg, mely a Hajós-Bajai Borvidék magas mésztartalmú talajának köszönhető.

Egy magas minőségű, telt, elegáns, enyhén közepesen testes, mégis játékos száraz bor. Magában frissítő italként, vagy fröccsként napi fogyasztásra is tökéletes, ha nem a legjobb választás.

Behűtve 8-10°C-on fogyasztva, kagyló, saláta, vagy pestós ételek, sült-halak, szárnyasok, sült pulyka, csirkemell, burgonyapüré vagy rizs körettel és könnyed ízű ételek mellé jól párosítható. Nehezebb ételek, sűrű szószok, erős szaftos ételek elnyomhatják a bort ezért ezek mellé nem javasoljuk fogyasztását!

Tárolás: napfénytől védett, száraz hűvös helyen, javasolt a palackozást követő egy-két évben elfogyasztani!

Cikkszám: b59 Évjárat: 2021 Alkoholtartalom: : 11,5%
Darabszám:
Kategória:

Koch Frisch borkóstoló (Irsai Olivér - Kadarka) video

Irsai Olivér szőlőfajta

Kocsis Pál Magyar szőlőnemesítő 1930-ban hozta létre a fajtát a Csabagyöngye és a Pozsonyi fehér fajta szőlők keresztezésével. Tiszteletből, barátja Irsai József, ugyanabban az évben született gyermekének nevét adta a szőlőnek. Harminc évvel később, Dr. Bakonyi Károly az Irsai Olivér és piros tramini fajták keresztezésével nemesítette a Cserszegi Fűszeres borszőlőt.

Ellenálló, bőtermő és korai érésű fehér hibrid csemege és borszőlő fajta. Minden évben a pince első bora. Mustja illóanyagokban gazdag, alacsony savtartalmú, a borászoknak az erjesztéskor nagy figyelmet kell fordítaniuk, hogy ezeket az illat és zamatanyagokat a bor készítése során a legnagyobb mennyiségben megőrizzék. Siker esetén egy szerethető, könnyen iható friss muskotályos ízű fehérbor a végeredmény. Forró nyári napokon igazi frissítő ez a könnyű testű, illatos, zamatos Friss Irsai Olivér. Jellemzően nem rendelkezik nagy érlelési potenciállal, üde fiatalos, muskotályos, parfümös jellegét pár éven belül elveszítheti. 

Magyarországon a legkedveltebb fehér szőlőfajta, külföldön Ausztria Burgenlandi területein, Szlovákiában, Oroszországban, Japánban, Kínában, de még Ausztrália több vidékén is több neves szőlőbirtok termeli. A Balatoni borrégióban termesztik nagy területen leginkább a Balatonboglári borvidéken, Hajós-Baján de Pannonhalmán, az Etyek-Budai borvidéken, Mátraalján és a Tokaji borvidéken is közkedvelt Csemege és borszőlő.

Az Irsai Olivér korán fakad, ezért enyhén fagyérzékeny, korán augusztus közepén érik, fürtjei kúposak, közepes nagyságúak, vékonyhéjú szép aranysárga színű, pettyezett apró bogyói rothadásra nem hajlamosak. Muskotályos ízű illatos csemege szőlőfajta azonban apró bogyói miatt nehezebben adható el a piacon.

Irsai Olivér fehérbor szőlőfajta

Kocsis Pálnak 1930-ban sikerült egy olyan csemege és borszőlő fajtát nemesíteni amelyik a mai napig nagyon népszerű, a legkeresettebb fehérbor típus a magyarországi borfogyasztók körében. A Koch szőlőbirtok nagy területen termeszti és a borokon kívül frissen préselt gyümölcslé is készül muskotályos illatú és ízű terméséből. Az alkoholmentes 100% gyümölcstartalmú italaink között is az egyik legjobban kedvelt ital.

Wikipédia


Címkék:

Fehérbor

Információk
  • Szállítás: 4-5 munkanapon belül

  • Termelő: Koch Borászat

  • Készlet: Raktáron

  • Termékkód: b59

Koch Borászat és Panzió
Borok, Gyümölcslevek rendelése